Snowden critică guvernul “corupt” al Rusiei. Fostul contractor NSA ar putea fi “monedă de schimb” în summitul Trump-Putin, potrivit zvonurilor

.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2018

În timp ce preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin se pregătesc pentru summitul din Helsinki, unde vor încerca să ajungă la un compromis care ar putea deschide uşa pentru revenirea Rusiei în grupul G8 (redevenit G7 după excluderea Moscovei) – sau cel puţin pentru o relaxare a sancţiunilor americane – se amplifică speculaţiile că Edward Snowden este folosit de Kremlin drept o potenţială monedă de schimb.

Snowden, fost contractor guvernamental american, a produs o adevărată furtună în 2013, după ce a publicat informaţii secrete despre programul masiv de urmărire şi ascultare organizat de agenţia NSA asupra americanilor.

În mod bizar, Snowden a făcut dezvăluirile în Hong Kong, unde a stat ascuns timp de 10 zile, existând speculaţii că ar fi fost adăpostit temporar de regimul comunist de la Beijing, eventual în schimbul unor informaţii. După scurtul său sejur, China a refuzat să-l primească, dar i-a permis să se îmbarce pe un avion care făcea escală în Rusia.

Presiunile incredibile ale SUA, faptul că administraţia americană i-a anulat paşaportul, dar mai ales pentru că Snowden era încărcat cu informaţii despre vasta reţea de spionaj a SUA, au determinat Kremlinul să îi ofere azil politic în Rusia.

Evoluţia cazului său a determinat începerea tensionării serioase a relaţiilor dintre Moscova şi Washingtonul neoliberal sub conducerea lui Barack Obama.

Speculaţiile cum că Moscova l-ar folosi pe Snowden ca moneda de schimb survin în ciuda faptului că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a insistat în repetate în rânduri că guvernul rus nu plănuieşte sa îl predea pe Snowden americanilor.

“Nu am discutat niciodată despre Edward Snowden cu administraţia [lui Donald Trump]”, i-a declarat Lavrov lui Cathy Newman de la Channel 4. El a adăugat că Putin a adresat problema în urmă cu câţiva ani.

“Când i s-a pus întrebarea, [Putin] a declarat că Edward Snowden trebuie să decidă. Îi respectăm drepturile. De aceea nu ne aflăm în poziţia de a-l expulza împotriva voinţei sale, din cauză că, ajuns în Rusia chiar şi fără paşaportul american, care a fost suspendat în timp ce zbura din Hong Kong”, a precizat Lavrov.

Evoluţia, totuşi, nu l-a oprit pe Snowden, care critică în ultima perioadă guvernul rus. Într-un interviu recent, Snowden a afirmat că guvernul Rusiei este “corupt” şi l-a criticat pe preşedintele "cripto-autoritar" al Rusiei.

În timp ce cetăţenii Rusiei sunt “afectuoşi şi isteţi”, Snowden a afirmat că nu este de acord cu politicile guvernului de la Kremlin.

“Cred că publicul se simte fără putere. Cetăţenii ruşi nu sunt naivi, ei stiu că televiziunea de stat nu este de încredere. Guvernul rus este corupt în multe moduri şi acesst lucru este clar pentru poporul rus”, a declarat Snowden, în vârstă de 35 de ani, pentru publicaţia germană Süddeutsche Zeitung.

“Guvernul este problemă, nu poporul” Rusiei, a adăugat Snowden.

Snowden are de înfruntat în SUA trei capete de acuzare pe baza legii privind spionajul, care ar putea împreună să îi aducă o sentinţă de 30 de ani de închisoare. Snowden poate rămâne legal în Rusia până în 2020.

Întrebat de Süddeutsche Zeitung dacă remarcile sale l-ar pune în pericol în Rusia, Snowden a declarat:

“Nu încape îndoială, este un risc. Poate nu le pasă, corect? Din cauză că nu vorbesc rusa... şi practic sunt un fost agent CIA, aşadar este foarte uşor pentru ei să îmi discrediteze opiniile politice ca fiind opiniile unui agent CIA în Rusia”, a declarat Snowden la un moment dat.

În momentul în care a fugit din SUA în primăvara anului 2013, Snowden lucra pentru Booz Allen, un contractor al NSA. Cu documentele secrete asupra sa, Snowden a zburat în Hong Kong, unde a început să divulge informaţiile către Glenn Greenwald de la publicaţia The Guardian.

Scurgerile au devenit fără îndoială cea mai mare ştire a anului – şi posibil una dintre cele mai mari ştiri ale deceniului. Personaj controversat, Snowden a fost lăudat de susţinători ai libertăţilor civile pentru expunerea infiltrării comunităţii de informaţii în companiile hi-tech şi de telecomunicaţii americane, lucru care a permis NSA să colecteze informaţii personale sensibile despre cetăţenii americani.

Totuşi, Snowden e considerat trădător de comunitatea de informaţii, care a susţinut că a pus în pericol programe sensibile şi viaţa unor agenţi americani. Cu mult timp înainte să îşi anunţe candidatura, preşedintele Donald Trump a speculat că Snowden “ar fi fost executat” într-o perioadă în care SUA încă era respectată şi era temută de adversarii şi aliaţii săi geopolitici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor