NYT susţine că Rusia şi China ar spiona telefonul personal al liderului SUA. Trump neagă

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Sasha Mordovets/Getty Images)

Mai întâi au fost conversaţiile cu oficiali ruşi în Biroul Oval, apoi întâlnirile cu lideri japonezi şi chinezi în camera de zi a reşedinţei preşedintelui american Donald Trump din Mar-a-Lago. Iar acum, publicaţia New York Times susţine că Trump discută cu prietenii şi familia pe telefonul mobil personal – lucru la care a nu a renunţat în ciuda apelurilor membrilor personalului pe probleme de securitate naţională, notează site-ul Zero Hedge. În replică, Trump declară că nu deţine telefon personal.

După o zi tensionată – care a captivat atenţia mass mediei printr-o serie de dispozitive potenţial explozive care au fost trimise fostului secretar de stat Hillary Clinton, fostului preşedinte Barack Obama, miliardarului George Soros şi fostului director CIA John Brennan la sediul CNN în New York City – New York Times a publicat miercuri seara ultima ştire “bombă” legată de Trump, afirmând că Rusia şi China spionează în mod regulat apelurile personale ale preşedintelui american şi folosesc informaţiile obţinute pe această cale pentru a desfăşura o campanie de influenţare ce urmăreşte să relaxeze politicile protecţioniste ale şefului de la Casa Albă (şi, ideal, să îl determine să renunţe la războiul comercial împotriva Beijingului).

Citând oficiali “care au discutat sub condiţia anonimatului despre informaţii secrete şi aranjamente sensibile de securitate”, New York Times a raportat că agenţiile americane de spionaj au aflat – de la “surse umane din cadrul unor guverne străine” şi prin “interceptarea unor comunicaţii între oficiali străini” – că Rusia şi China ascultă apelurile telefonice ale preşedintelui Trump. Oficiali ai serviciilor de informaţii pot doar spera că preşedintele american, care foloseşte doar linia terestră a Casei Albe pentru probleme oficiale, însă preferă să îşi folosească telefonul personal pentru a glumi cu prietenii, nu divulgă informaţii secrete în timpul acelor apeluri telefonice.

Oficialii au declarat că preşedintele Trump are două iphone-uri oficiale ce au fost modificate de Agenţia pentru Securitate Naţională pentru a limita capabilităţile şi vulnerabilităţile, şi mai are unul personal, care este la fel ca restul sutelor de milioane de iphone-uri folosite în lume. Trump îşi păstrează telefonul personal, au susţinut oficiali de la Casa Albă, deoarece, spre deosebire de celelalte două telefoane oficiale, în el pot fi stocate contactele preşedintelui.

Oficialii au mai afirmat că Beijingul încearcă să folosească informaţiile din respectivele apeluri telefonice – cum gândeşte Trump, ce argumente tind să îl influenţeze şi pe cine ar putea să-l asculte – pentru a opri amplificarea războiului comercial dintre Beijing şi Washington. Aparent chinezii au întocmit o listă a persoanelor cu care Trump discută în mod regulat, sperând să îi poată folosi pentru a-l influenţa pe preşedinte, au adăugat oficialii.

Printre cei aflaţi pe listă se numără Stephen A. Schwarzman, directorul executiv al Blackstone Group, care a investit într-un program de master la Universitatea Tsinghua din Beijing, şi Steve Wynn, fondator al Wynn Resorts, fost magnat al cazinourilor din Las Vegas care a deţinut o proprietate profitabilă în Macao.

Chinezii au identificat prieteni ai acestora şi ai altor persoane cu care preşedintele comunică în mod regulat şi acum se bazează pe oameni de afaceri chinezi şi pe alte persoane ce au legături cu Beijingul pentru a furniza diverse argumente celor care sunt prieteni cu prietenii lui Trump. Strategia este ca acele persoane să transmită mai departe informaţiile, iar în final viziunile Beijingului să ajungă la preşedinte prin voci de încredere, au precizat oficialii. Ei au adăugat că, probabil, prietenii lui Trump nu au cunoştinţă de eforturile chinezilor.

Cel puţin, comunitatea de informaţii americană este liniştită că Trump, care are cunoştinţe minime de informaţii hi-tech, este oarecum invulnerabil la atacurile de tip phishing (deoarece nu foloseşte e-mailul) iar telefonul său pentru Twitter se poate conecta la Internet doar printr-o conexiune wi-fi securizată (de teamă că spionii chinezi ar putea lua toate textele netransmise de pe Twitter ale preşedintelui).

Trump a provocat pentru scurt timp o mare panică la începutul acestui an, când şi-a lăsat telefonul într-o maşinuţă de golf pe terenul său din Bedminster, New Jersey.

Temerile că liderii străini vor să îl asculte pe Trump sunt probabil justificate, dar este important să ne amintim că şi agenţiile americane de spionaj monitorizează în mod regulat comunicaţiile liderilor străini – prieteni sau duşmani. Nu se poate uita faptul că fostul contractor NSA Edward Snowden a declanşat o mini-criză diplomatică când a dezvăluit că SUA a monitorizat telefonul cancelarului german Angela Merkel. Şi, indiferent cât de grijuliu a fost Barack Obama, este destul de mare probabilitatea ca unele dintre comunicaţiile sale să fi fost de asemenea interceptate.

În cele din urmă, singurul lucru care probabil va submina campanie de influenţare desfăşurată de chinezi este atitudinea schimbătoare a lui Trump faţă de idei şi oameni. Chiar şi cei mai apropiaţi consilieri ai săi nu pot ţine pasul – ca să nu mai vorbim de persoane care sunt prieteni ai prietenilor lui Trump.

Trump neagă

Trump a contestat articolul publicat de New York Times şi a scris pe Twitter: “Folosesc doar telefoane guvernamentale şi am doar un telefon mobil guvernamental pe care îl folosesc rareori. Povestea este inexactă!”.

În postarea pe Twitter, Trump a caracterizat articolul ca fiind “lung şi plictisitor” şi “atât de incorect încât nu am timp să îl corectez”.

Guvernele rus şi chinez au glumit pe seama articolului, însă niciunul nu l-a negat în mod specific.

“În general, deja tratăm astfel de publicaţii cu umor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.