Rusia face pregătiri pentru a prelua controlul armatei belaruse în cazul izbucnirii unui război cu Occidentul

Rusia a folosit recentul exerciţiu militar Zapad 2017 pentru a testa cât de bine s-ar comporta armata belarusă sub controlul său direct în cazul izbucnirii unui război cu Occidentul, potrivit unui raport al Jamestown Foundation.
Scenă din timpul exercitiului militar ruso-belarus Zapad, poligonul Asipovichi din Belarus, 18 septembrie 2017. (Brendan Hoffman/Getty Images)
Andrei Popescu
11.10.2017

“Conducerea superioară a armatei ruse a folosit exerciţiul militar pentru a verifica starea de pregătire a armatei belaruse pentru a acţiona sub comanda Statului Major al Forţelor Armate Ruse”, a scris Igor Fedik în raportul Jamestown Foundation, adăugând că “aceeaşi verificare a compatibilităţii şi lanţului de comandă a avut loc în timpul exerciţiului militar comun ruso-belarus Union Shield 2015”.

“[Acest lucru] evidenţiază raţionamentul Moscovei că, în cazul unei eventuale operaţiuni ofensive în direcţia strategică occidentală, Statul Major rus trebuie să fie sigur că toate ordinele sale vor fi executate fără discuţii de către soldaţii belaruşi”, a scris Fedik.

Belarus face parte din Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), care este condusă de Rusia, şi, prin urmare, armata sa este “destul de bine coordonată şi integrată cu armata rusă”, a declarat Michael Kofman, cercetător la CNA, într-un interviu cu Business Insider.

Deşi Kofman a precizat că raportul publicat de Jamestown Foundation pare să fie mai degrabă cinic, Rusia urmăreşte să integreze forţele belaruse în aparatul de comandă şi control al armatei sale în cazul unei confruntări cu Occidentul, a adăugat el.

Într-un astfel de eveniment, Belarus va avea două opţiuni: să coopereze cu Rusia sau să ajungă în mod forţat sub controlul Rusiei, a afirmat Kofman, adăugând că, în cazul în care Belarus ar încerca să se îndrepte spre Occident, atunci Moscova va urmări să răstoarne regimul sau să ocupe unele teritorii din ţară, cum a făcut în Ucraina.

Prin urmare, Belarus trebuie să păşească cu atenţie din moment ce doreşte “să aibă la dispoziţie şi alte opţiuni în afară de Rusia” şi doreşte să “pară plăcut în ochii Occidentului”, a declarat Kofman.

Conducerea din Minsk a declarat clar înaintea exerciţiului militar Zapad că nu va accepta ca soldaţii ruşi să rămână în Belarus după încheierea exerciţiului şi chiar a invitat observatori străini să fie prezenţi la manevre, în ciuda nemulţumirii Moscovei.

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a refuzat de asemenea planurile anterioare ale Moscovei de a construi o bază aeriană rusească în fostul stat sovietic şi chiar a refuzat să se alăture preşedintelui rus Vladimir Putin într-una dintre fazele exerciţiului Zapad.

Mişcarea lui Lukaşenko pare să fi iritat Moscova. Putin nu a vizitat Belarus în timpul exerciţiului Zapad şi comandanţii militar ruşi nu au participat nici măcar la o masă ceremonială imediat după eveniment, a scris Grigory Ioffe într-un articol al Jamestown Foundation.

“Belarus este condus de unul dintre cei mai inteligenţi politicieni din fostul spaţiu sovietic”, a declarat Kofman. “El nu doreşte să arate că este un aliat al lui Putin, ca să poată merge spre Occident”.

Belarus “joacă pe două fronturi”, a adăugat Kofman, şi Kremlinul ştie acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor