Exerciţiu militar masiv rusesc testează NATO, agită vecinii. Brigadă americană de tancuri soseşte în Polonia

Moscova a lansat joi un exerciţiu militar pe care puterile occidentale îl consideră cel mai mare de la Războiul Rece – o mobilizare masivă de forţe care a generat temeri în rândul oficialilor americani şi a aliaţilor din estul Europei.
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.09.2017

Unităţi terestre, maritime şi aeriene vor participa la exerciţiul militar ruso-belarus Zapad-2017, care se va desfăşura pe o suprafaţă imensă ce va cuprinde vestul Rusiei, Belarus, Marea Baltică şi enclava rusă Kaliningrad.

Moscova susţine că la exerciţiu participă mai puţin de 13.000 de soldaţi, ceea ce înseamnă că nu trebuie să invite observatori internaţionali. Dar membrii NATO şi diverşi experţi militari occidentali consideră că aproximativ 100.000 de soldaţi ar putea fi implicaţi în aceste manevre ruso-belaruse.

“Ei doresc să vadă unde există fisuri în NATO şi unde pot fi mărite”, a declarat Jonathan Eyal, director internaţional la Royal United Services Institute, un think-tank din Londra.

Zapad 2017 (sau Occident în limba rusă) îşi are rădăcinile în exerciţiile militare sovietice din anii 1980. Ediţia din acest an a fost planificată de câteva luni, iar versiuni precedente au avut loc în 2009 şi 2013.

Totuşi, unii analişti nu consideră că Rusia este pe cale să lanseze un război.

“NATO rămâne calmă şi vigilentă şi dedicată menţinerii în siguranţă a Estoniei şi a tuturor aliaţilor noştri”, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, săptămâna trecută în Estonia, unul dintre micuţele state baltice care se învecinează cu Rusia şi care este îngrijorată cu privire la influenţa exagerată a Moscovei în regiune.

Dar nu toţi cei din regiune sunt atât de optimişti. În Lituania, o altă naţiune baltică ce a făcut parte la un moment din Uniunea Sovietică, ministrul Apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru Reuters: “Nu putem rămâne calmi. O mare armată străină este comasată lângă teritoriul lituanian”.

Alţi oficiali occidentali, inclusiv generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane în Europa, au declarat că Rusia ar putea folosi exerciţiul Zapad 2017 ca un “cal troian” pentru a face incursiuni în Polonia şi regiunile vorbitoare de limbă rusă în zona Baltică. Hodges a făcut comentariile într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters în luna iulie.

De asemenea, o brigadă americană de tancuri a pătruns în Polonia la mijlocul acestei săptămâni, pe fondul temerilor că Rusia ar putea pregăti în estul Europei o altă anexare precum cea a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Tancurile de luptă americane M1 Abrams şi vehiculele blindate de suport ale Echipei de Luptă din cea de-a doua Brigadă de Blindate au ajuns în nordul Poloniei în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru a consolida forţele NATO de-a lungul graniţei alianţei cu Rusia.

Sosirea a aproximativ 1.000 de piese de echipament militar american face parte din cea mai amplă operaţiune de consolidare militară în estul Europei de la sfârşitul Războiului Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor