Rusia devine prima ţară care recunoaşte guvernul taliban

Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)
Redacţia
04.07.2025

Guvernul afgan a declarat joi că Rusia a devenit prima ţară care a recunoscut oficial guvernarea sa, calificând această decizie drept „curajoasă”, transmite Moscow Times.

Talibanii au revenit la putere în 2021, după ce au răsturnat guvernul susţinut de forţe străine, şi au impus o versiune austeră a legii islamice.

Talibanii au căutat cu ardoare recunoaşterea oficială internaţională şi investiţii, în timp ce ţara se recuperează după patru decenii de război, inclusiv invazia sovietică din 1979 până în 1989.

Anunţul a fost făcut după ce ministrul afgan de Externe, Amir Khan Muttaqi, s-a întâlnit joi la Kabul cu ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Zhirnov.

„Această decizie curajoasă va fi un exemplu pentru alţii... Acum că procesul de recunoaştere a început, Rusia a fost înaintea tuturor”, a declarat Muttaqi într-un videoclip al întâlnirii pe platforma X.

„Rusia este prima ţară care a recunoscut oficial Emiratul Islamic”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al talibanilor, Zia Ahmad Takal, folosind denumirea administrativă a guvernului.

Muttaqi a declarat că este „o nouă etapă a relaţiilor pozitive, a respectului reciproc şi a angajamentului constructiv”, a postat Ministerul de Externe pe X.

Ministerul rus de Externe a adăugat pe Telegram: „Credem că actul de recunoaştere oficială a Emiratului Islamic din Afganistan va stimula dezvoltarea cooperării bilaterale productive între ţările noastre în mai multe domenii”.

Acesta a subliniat potenţialul de cooperare „comercială şi economică” în „energie, transporturi, agricultură şi infrastructură”.

Ministerul a declarat că Moscova speră să continue să ajute Kabulul „să consolideze securitatea regională şi să lupte împotriva ameninţărilor terorismului şi traficului de droguri”.

Moscova a luat recent măsuri pentru normalizarea relaţiilor cu autorităţile talibane, eliminându-le din lista „organizaţiilor teroriste” în aprilie şi acceptând un ambasador taliban la Kabul.

În iulie 2024, preşedintele rus Vladimir Putin a numit talibanii „aliaţi în lupta împotriva terorismului”.

Rusia a fost prima ţară care a deschis un birou de reprezentare comercială la Kabul după preluarea puterii de către talibani şi a anunţat planuri de a utiliza Afganistanul ca nod de tranzit pentru gazul destinat Asiei de Sud-Est.

Doar Arabia Saudită, Pakistanul şi Emiratele Arabe Unite au recunoscut talibanii în timpul primei lor perioade la putere, între 1996 şi 2001.

De această dată, mai multe alte state, printre care China şi Pakistan, au acceptat ambasadori talibani în capitalele lor, dar nu au recunoscut oficial Emiratul Islamic de la sfârşitul războiului de două decenii cu trupele NATO conduse de SUA.

Au existat contacte limitate, dar tot mai intense cu autorităţile talibane, în special din partea vecinilor regionali, dar şi din partea marilor puteri mondiale, China şi Rusia.

Cu toate acestea, restricţiile impuse femeilor şi fetelor, care le interzic accesul la educaţie şi le exclud din viaţa publică, au constituit puncte sensibile pentru ţările occidentale.

Mai multe activiste afgane au condamnat rapid recunoaşterea Rusiei.

Personalităţi de rang înalt ale talibanilor rămân sub sancţiuni internaţionale, inclusiv din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor