Rusia blochează un raport ONU privind încălcarea sancţiunilor internaţionale de către Coreea de Nord

O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017. (Greg Baker/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.08.2018

Rusia blochează publicarea unui raport ONU ce a constatat faptul că Phenianul a încălcat sancţiunile internaţionale ce îi limitează importurile de combustibil, referindu-se la transferuri ilegale de petrol în largul mării ce implică nave ruseşti, au declarat diplomaţi ONU.

“Raportul este în aşteptare deoarece nu cădem de acord asupra anumitor elemente ale acestuia şi a modului în care se desfăşoară procesul”, a declarat joi ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, după o întâlnire cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) pe această temă, potrivit RFE/RL.

Nebenzia nu a dezvăluit temerile Rusiei, însă diplomaţi ONU au precizat că o obiecţie cheie exprimată de Moscova la întâlnire a fost menţionarea în raport a implicării navelor ruseşti în transferuri ilegale de combustibil între nave în largul mării, lucru care a ajutat Coreea de Nord să depăşească limitele impuse de ONU în ceea ce priveşte cantitatea de petrol pe care statul comunist nord-coreean o poate importa în acest an.

De asemenea, Nebenzia a susţinut că Rusia a cerut o investigaţie asupra scurgerilor către mass media a unor informaţii din rapoartele CSONU privind Coreea de Nord. Astfel, AP, AFP şi alte organizaţii de ştiri au obţinut informaţii legate de cel mai recent raport şi au publicat la începutul acestei luni descoperirile acestuia.

Pe baza constatărilor că Phenianul a depăşit deja limita legală la importurile de combustibil, SUA a cerut recent Consiliului de Securitate să suspende toate exporturile de combustibil suplimentare către Coreea de Nord din acest an, însă mişcarea a fost blocată de China şi Rusia.

SUA se află în mijlocul unor acţiuni de negociere unui acord cu Coreea de Nord în vederea eliminării armelor nucleare din Peninsula Coreeană şi a cerut tuturor naţiunilor să aplice presiune continuă asupra Phenianului prin aderarea la sancţiunile dure impuse de ONU în 2017. Washingtonul a precizat că menţinerea presiunii va asigura succesul negocierilor cu regimul lui Kim Jong-un.

Ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce, actualul preşedinte al CSONU, a declarat că vor avea loc consultări neoficiale vineri pentru a determina care sunt obiecţiile Rusiei, cu speranţa finalizării şi publicării raportului.

Pierce a susţinut că CSONU a fost “foarte determinat” în aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, precizând că “publicarea şi implementarea acestui raport reprezintă următoarea etapă a aplicării sancţiunilor”.

Pe lângă descoperirile legate de încălcarea limitelor la importurile de combustibil, raportul de 62 de pagini a mai dezvăluit încălcări ale interdicţiilor aplicate asupra exporturilor nord-coreene de cărbune, fier, fructe de mare şi alte produse care generează venituri de milioane de dolari pentru guvernul lui Kim, potrivit unor rapoarte media.

Phenianul “nu a pus capăt programelor de arme nucleare şi rachete şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate prin amplificarea transferurilor ilegale de produse petroliere între nave, precum şi prin transferuri de cărbune în largul mării în 2018”, susţine raportul, care este citat de AFP.

Blocarea raportului de către Rusia are loc, de asemenea, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a publicat miercuri o declaraţie în care a susţinut că Phenianul se află sub o „presiune imensă” din partea Chinei, din cauza disputei comerciale continue a acesteia cu SUA, adăugând că Beijingul furnizează de asemenea regimului nord-coreean „ajutoare considerabile”, inclusiv combustibil, fertilizatori şi alte bunuri de larg consum.

“Acest lucru nu este de ajutor!”, a susţinut Trump.

De asemenea, un raport publicat la începutul acestei luni de ziarul american The Wall Street Journal (WSJ) a precizat că Rusia permite ca mii de muncitori nord-coreeni să intre pe teritoriul său şi le oferă noi permise de muncă, ceea ce, potrivit unor oficiali americani, pare a fi o încălcare a unor sancţiuni aplicate de ONU în 2017 împotriva Coreei de Nord. Acele sancţiuni interzic guvernelor lumii să emită noi permise de muncă cetăţenilor nord-coreeni, deşi au fost de acord ca unele contracte de muncă existente să rămână în vigoare.

Alţi peste 10.000 de muncitori nord-coreeni s-au înregistrat în Rusia începând cu luna septembrie a anului trecut, a raportat publicaţia americană, citând date ale Ministerului rus de Interne, potrivit RFE/RL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor