Hollande şi Merkel merg la Moscova pentru a discuta despre conflictul ucrainean
focus
alte articole
Preşedintele francez şi cancelarul german vor vizita Moscova în cursul zilei de vineri după o călătorie la Kiev, încercând să găsească o soluţie paşnică la violenţele tot mai mari din Ucraina, a confirmat Kremlinul.
Cei doi lideri UE se întâlnesc astăzi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în Kiev, iar vineri se vor întâlni şi cu liderul rus Vladimir Putin în Moscova, conform Reuters.
“Împreună cu Angela Merkel am decis să luăm o nouă iniţiativă”, a declarat Hollande la o conferinţă de presă. “Vom face o nouă propunere în scopul rezolvării conflictului şi această propunere va fi bazată pe integritatea teritorială a Ucrainei.”
“Iar vineri vom discuta iniţiativa cu preşedintele rus în Moscova, din moment ce nu dispunem de mult timp”, a adăugat Hollande.
Conform preşedintelui francez, iniţiativa comună a Franţei şi Germaniei urmăreşte să producă un text “acceptabil pentru toţi” din moment ce “diplomaţia nu poate funcţiona la nesfârşit”. În plus, Hollande a adăugat că Franţa nu favorizează intrarea Ucrainei în NATO, conform unui raport RT.
Secretarul de stat american John Kerry a sosit de asemenea astăzi la Kiev pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean, premierul Arseni Iaţeniuk, ministrul de externe Pavlo Klimkin şi cu alţi membri ai Parlamentului ucrainean.
Vizita lui Kerry are loc după ce Washington-ul a decis să ia în considerare livrarea de arme pentru armata ucraineană care se luptă în estul ţării cu rebelii separatişti susţinuţi de Rusia. Poroşenko a cerut recent mai mult suport pentru forţele ucrainene, inclusiv arme moderne de apărare împotriva agresorului.
Dar administraţia americană pare să fie divizată în ce priveşte furnizarea de arme către Ucraina, fiind improbabil ca John Kerry să ofere astăzi Kievului asigurări clare în privinţa ajutorului militar american.
Vicepreşedintele american Joe Biden a manifestat o oarecare reţinere să implice Statele Unite într-un război “delegat” cu Rusia prin furnizarea de arme.
Pe de altă parte, Ashton Carter, care urmează să fie confirmat în curând ca secretar american al apărării, a declarat unui comitet al Senatului SUA că ucrainenii trebuie susţinuţi în lupta lor împotriva separatiştilor pro-ruşi.
Situaţia din estul Ucrainei s-a intensificat puternic în luna ianuarie, cu bombardamente puternice în regiunea Doneţk – principala fortăreaţă a forţelor anti-Kiev. Aceste atacuri au loc aproape zilnic şi provoacă tot mai multe victime civile şi militare.
Sâmbăta trecută, în discuţiile de pace de la Minsk nu s-a înregistrat un rezultat palpabil, ambele părţi acuzându-se reciproc pentru acest impas diplomatic şi pentru menţinerea conflictului militar.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.