Rusia testează ICBM ca răspuns la scutul NATO

ICBM Topol-M pleacă din Piaţa Roşie în timpul unei repetiţii pentru parada de Ziua Victoriei, în Moscova, pe 5 mai, 2008.
ICBM Topol-M pleacă din Piaţa Roşie în timpul unei repetiţii pentru parada de Ziua Victoriei, în Moscova, pe 5 mai, 2008. (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)

Rusia a testat joi o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ca răspuns la scutul anti-rachetă al NATO, proiectat să protejeze Europa, potrivit ministrului rus al apărării.

Arma, care nu a fost numită, a fost testată miercuri la cosmodromul Plesetsk, un port spaţial din regiunea Arhanghelsk, în nord-vestul Rusiei, a declarat Vadim Koval pentru agenţia de stat RIA Novosti.

"Racheta a aterizat în regiunea vestică Peninsula Kamceatka, lovind obiectivul său," a fost citat el.

Koval a declarat că ICBM are scopul de a depăşi sistemele de apărare anti-rachetă.

"Racheta a fost construită prin utilizarea maximă a componentelor existente şi a unor noi elemente şi tehnologii, dezvoltate în timpul producţiei sistemelor de rachete de a cincea generaţie, în scopul scurtării timpului de construcţie", informează acesta.

Viktor Yesin, fostul director al forţelor strategice, a declarat pentru RT (numită anterior Russia Today) că testarea, care a avut loc în timpul summit-ului NATO de la Chicago, a fost "ca răspuns la implementarea unui sistem global de apărare anti-rachetă de către americani."

Un alt oficial, Vladimir Kozin, care este cercetător principal la Institutul de Cercetare Strategică din Rusia, a lăudat testarea de rachete, adăugând că va contracara "dezvoltarea continuă a sistemelor europene şi mondiale de apărare anti-rachetă", a raportat RT.

NATO a declarat că scutul anti-rachetă este proiectat pentru protejarea Europei de state cu intenţii necinstite, având capacitatea de a lansa rachete balistice.

"Apărarea anti-rachetă a NATO nu vizează Rusia şi nici nu are capacitatea de a submina factorul de descurajare strategică al Rusiei", a afirmat NATO într-o declaraţie.