Rusia testează ICBM ca răspuns la scutul NATO

ICBM Topol-M pleacă din Piaţa Roşie în timpul unei repetiţii pentru parada de Ziua Victoriei, în Moscova, pe 5 mai, 2008.
ICBM Topol-M pleacă din Piaţa Roşie în timpul unei repetiţii pentru parada de Ziua Victoriei, în Moscova, pe 5 mai, 2008. (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)

Rusia a testat joi o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ca răspuns la scutul anti-rachetă al NATO, proiectat să protejeze Europa, potrivit ministrului rus al apărării.

Arma, care nu a fost numită, a fost testată miercuri la cosmodromul Plesetsk, un port spaţial din regiunea Arhanghelsk, în nord-vestul Rusiei, a declarat Vadim Koval pentru agenţia de stat RIA Novosti.

"Racheta a aterizat în regiunea vestică Peninsula Kamceatka, lovind obiectivul său," a fost citat el.

Koval a declarat că ICBM are scopul de a depăşi sistemele de apărare anti-rachetă.

"Racheta a fost construită prin utilizarea maximă a componentelor existente şi a unor noi elemente şi tehnologii, dezvoltate în timpul producţiei sistemelor de rachete de a cincea generaţie, în scopul scurtării timpului de construcţie", informează acesta.

Viktor Yesin, fostul director al forţelor strategice, a declarat pentru RT (numită anterior Russia Today) că testarea, care a avut loc în timpul summit-ului NATO de la Chicago, a fost "ca răspuns la implementarea unui sistem global de apărare anti-rachetă de către americani."

Un alt oficial, Vladimir Kozin, care este cercetător principal la Institutul de Cercetare Strategică din Rusia, a lăudat testarea de rachete, adăugând că va contracara "dezvoltarea continuă a sistemelor europene şi mondiale de apărare anti-rachetă", a raportat RT.

NATO a declarat că scutul anti-rachetă este proiectat pentru protejarea Europei de state cu intenţii necinstite, având capacitatea de a lansa rachete balistice.

"Apărarea anti-rachetă a NATO nu vizează Rusia şi nici nu are capacitatea de a submina factorul de descurajare strategică al Rusiei", a afirmat NATO într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe