Zborul MH17: Pentru Australia, prioritatea este să ajungă la locul prăbuşirii, nu sancţiunile împotriva Rusiei

Primul ministru australian Tony Abbott.
Primul ministru australian Tony Abbott. (Saeed Khan-Pool / Getty Images)

Australia are ca prioritate accederea la locul prăbuşirii avionului malaezian, nu impunerea de sancţiuni Rusiei, a declarat miercuri premierul australian, a doua zi după anunţarea unui nou set de sancţiuni de către Uniunea Europeană (UE) şi SUA, relatează AFP.

Tony Abbott a declarat că Australia a adoptat deja sancţiuni la adresa Moscovei, precum interdicţii de intrare pe teritoriul său pentru personalităţi sau sancţiuni financiare ţintite.

'Nu am spus că nu putem, pe viitor, să mergem mai departe', a declarat el presei. 'Dar pentru moment nu avem ca prioritate noi sancţiuni, prioritatea noastră este de a ne aduce acasă morţii, cât de curând posibil', a mai spus Abbott.

Din cele 298 de persoane aflate la bordul avionului Boeing al Malaysia Airlines, care potrivit americanilor a fost doborât la 17 iulie de o rachetă trasă dintr-un teritoriu controlat de separatiştii proruşi, 28 erau cetăţeni australieni şi nouă rezidenţi în această ţară.

Experţii olandezi şi australieni însărcinaţi cu ancheta asupra accidentului aviatic din Ucraina au trebuit marţi din nou să renunţe, pentru a treia oară, să se deplaseze la locul prăbuşirii avionului, din cauza luptelor între separatişti şi forţele guvernamentale care se derulau în apropiere.

Peste 200 de trupuri neînsufleţite au fost deja recuperate şi trimise în Olanda pentru identificare, dar cu certitudine au rămas cadavre la locul prăbuşirii avionului, notează AFP.

'Vrem, bineînţeles, să încercăm încă o dată astăzi să ajungem la locul prăbuşirii. Dacă nu se va putea astăzi, vom încerca din nou mâine, apoi poimâine', a mai spus premierul australian.

Reuniţi marţi la Bruxelles, ambasadorii celor 28 de ţări ale UE au adoptat pentru prima dată măsuri pentru a bloca accesul companiilor şi băncilor ruse la pieţele financiare europene şi a interzice orice noi vânzări de arme şi de tehnologii sensibile în domeniul energiei şi al bunurilor cu dublă utilizare, militară şi civilă, în Rusia.

Aceste sancţiuni ar urma sa intre în vigoare de la 1 august, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.

SUA au decis la rândul lor să impună noi sancţiuni în sectoare cheie ale economiei ruse: energie, armament, finanţe, a declarat preşedintele Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe