Iranul susţine că SUA nu respectă acordul nuclear

La scurt timp după alegerile legislative iraniene şi ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale, Teheranul a acuzat SUA că nu respectă termenii acordului nuclear încheiat anul trecut în luna iulie.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)

Acordul a fost încheiat în iulie 2015 între iranieni, SUA şi alte puteri mondiale. Iranul a fost de acord să îşi restricţioneze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

Conform Washington Free Beacon, Teheranul susţine acum că nu a primit acces deplin la instrumentele bancare internaţionale.

Comentariile au fost făcute de ministrul iranian de Externe Javad Zarif şi preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani.

“După acord, Iranul a implementat pe deplin partea sa din înţelegere. Din păcate, alte părti încă nu sunt complet dedicate acordului”, a susţinut miercuri Larijani.

Remarcile oficialilor din Teheran au loc la scurt timp după ce în Iran au avut loc alegeri legislative şi au fost votaţi mulţi parlamentari conservatori.

Unii legiuitori americani au declarat că după încheierea acordului nuclear, Iranul a devenit şi mai agresiv.

“Regimul s-a asigurat că alegătorii vor fi forţaţi să aleagă între conservatori şi conservatori extremişti”, a declarat Ed Royce, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, într-o declaraţie către CNN. “A fost un joc măsluit, iar poporul iranian şi interesele americane pentru securitatea naţională au fost menite să piardă din start.”