Corespondentă CNN depistează arme chimice în Siria cu ajutorul nasului

Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018. (Abdulmonam Eassa/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.04.2018

În timp ce realiza un reportaj despre o tabără de refugiaţi în apropierea graniţei turco-siriene, corespondenta internaţională a CNN Arwa Damon şi-a lipit nasul de rucsacul unui copil de şapte ani care a supravieţuit presupusului atac chimic ce a avut loc recent în oraşul sirian Douma.

După ce a mirosit rucsacul, Damon a afirmat: “Cu siguranţă, este ceva care înţeapă”.

Totuşi, gazul sarin, despre care s-a afirmat că ar fi fost folosit în acel atac, nu are culoare sau miros.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost învinuit de desfăşurarea presupusului atac chimic, deşi americanii şi aliaţii lor nu au prezentat dovezi incontestabile în acest sens. Cu toate acestea, weekendul trecut, SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat zeci de rachete croazieră asupra unor ţinte care, aparent, ar face parte din programul de arme chimice al lui Assad. Preşedintele sirian a negat acuzaţiile.

Dar nu este pentru prima dată când CNN încearcă să influenţeze opinia publică cu privire la întrebările: a fost sau nu un atac chimic în oraşul sirian Douma? Dacă da, a fost sau nu comis acesta de către forţele lui Assad?

Într-o altă situaţie, fostul amiral britanic Lord West şi-a exprimat îndoiala faţă de versiunea oficială promovată de mass media mainstream cu privire la atacul din Douma. “Nu pare să fie adevărat”, a precizat fostul amiral, intrebandu-se “ce beneficiu ar exista pentru armata lui?”, făcând referire la preşedintele sirian.

“Ştim că în trecut unele grupuri islamiste au folosit arme chimice şi, bineînţeles, ar fi în folosul lor ca un astfel de atac să fie considerat ca fiind lansat de Assad”, a adăugat el.

După ce a pus sub semnul întrebării imparţialitatea dovezilor prezentate de grupuri precum Căştile Albe şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, West a dezvăluit că, în trecut, a fost supus presiunilor să mintă în legătură cu unele aspecte ale războiului. “A fost asupra mea o presiune politică imensă, ca să spun că, de fapt, campania noastră de bombardamente din Bosnia şi-a atins tot felul de obiective, deşi nu a fost aşa. M-am aflat sub o presiune imensă, astfel că ştiu cum pot avea loc lucrurile”.

Annita McVeigh de la BBC a făcut o sugestie surprinzătoare că West nu ar trebui să spună adevărul şi nu ar trebui să conteste versiunea oficială din spatele atacului recent împotriva Siriei, pentru că astfel ar putea ajuta Rusia.

“Deoarece ne aflăm într-un război informaţional cu Rusia pe atât de multe fronturi, nu credeţi că poate nu ar fi recomandabil să declaraţi aceste lucruri public ţinând cont de poziţia şi profilul dumneavoastră? Nu există un pericol să tulburaţi apele?”, a întrebat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor