NATO pare să îşi piardă roţile. Turcia ameninţată cu sancţiuni din cauza achiziţiei sistemului S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Turcia ar putea primi interdicţie pentru achiziţionarea avioanelor F-35 şi ar putea să se confrunte cu sancţiuni din partea Statelor Unite după ce a cumpărat sistemul de rachete S-400 din Rusia, încălcând doleanţele americanilor, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Wess Mitchell, asistentul secretarului de stat, a emis miercuri avertismentul Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, abordând problema din partea Biroului pentru probleme Europene şi Asiatice.

El a spus: "Ankara ar trebui să ţină seama de riscurile concesiilor strategice făcute Moscovei din dorinţa de a-şi atinge obiectivele tactice în Siria.

"Ankara susţine că a fost de acord să achiziţioneze sistemul de rachete rusesc S-400, care ar putea duce la sancţiuni în conformitate cu secţiunea 231 a CAATSA şi, prin urmare, va avea un impact negativ asupra participării Turciei la programul F-35".

Relaţiile dintre SUA şi Turcia au alunecat la niveluri îngrijorătoare după puciul din iulie 2016, care, aparent, îl viza pe preşedintele turc Recep Erdogan. Mai mulţi oficiali turci au denunţat pe media socială implicarea unor generali americani în incidente, fără a specifica nume sau dovezi concrete.

Oficialul american a citat loialitatea geopolitică fluctuantă a Orientului Mijlociu ca motiv al avertizării sale şi a acuzat Turcia că se concentrează pe propria sa agendă politică în Afrin, ducând acţiuni împotriva Partidului Uniunii Democrate condus de kurzii din Siria (PYD).

El a spus: "În ultimul timp, Turcia şi-a sporit angajamentul faţă de Rusia şi Iran".

"Uşurinţa cu care Turcia a încheiat aranjamente cu armata rusă pentru a facilita lansarea Operaţiunii Ramura de Măslin din Districtul Afrin - aranjamente la care America nu era informată - este o mare îngrijorare".

Diplomatul a încurajat, de asemenea, Turcia să rămână unită cu SUA în lupta împotriva ISIS. Mitchell a afirmat: "Este în interesul naţional american ca Turcia să rămână aliniată strtegic şi politic cu Occidentul".

El a remarcat că alianţa cu Turcia este esenţiala pentru a garanta "o Sirie unită şi stabilă şi care va ieşi din conflict".

Oficialul a subliniat, de asemenea, că un front unit a fost esenţial pentru a preveni "extinderea influenţei maligne în regiune a Iranului, care ajută şi sprijină Hezbollah şi care caută distrugerea statului Israel".

SUA doreşte ca Turcia să evite politicile izolaţioniste şi să rămână "un factor pe termen lung în contracararea expansiunii Rusiei şi Iranului, aşa cum se subliniază în strategiile naţionale de securitate şi apărare naţională".

Acest lucru survine pe fondul acuzaţiilor aduse Rusiei şi regimului sirian pe care oficialul american le-a învinuit de perturbarea discuţiilor de pace la ONU prin sprijinirea negocierilor de pace în Astana.

El a precizat: "Sprijinul Moscovei pentru regimul sirian este intolerabil pentru America şi toate naţiunile civilizate".

Relaţiile dintre SUA şi Turcia au devenit tot mai tensionate în ultimele zile, deoarece Turcia a respins apelurile SUA de eliberare a unui pastor american deţinut, care este acuzat că a ajutat grupuri teroriste.

Donald Trump a scris pe Twitter că îl susţine pe pastor: "Pastorul Andrew Brunson, un om bun şi lider creştin în Statele Unite, este judecat şi persecutat în Turcia fără niciun motiv. Ei îl numesc spion, dar sunt eu mai spion decât este el. Sperăm că va avea voie să se întoarcă acasă la familia sa frumoasă unde îi este locul!"