Ruptă în trei bucăţi, o ascidie "Polycarpa mytiligera" se regenerează în mod miraculos

Polycarpa mytiligera (Savigny, 1816) (wikipedia.org)
Mioara Stoica
07.05.2021

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit o specie de ascidie, Polycarpa mytiligera, un gen de tunicate din familia Ascidiidae - o creatură din Marea Roşie, capabilă să-şi regenereze toate organele, chiar dacă este tăiată în trei bucăţi.

„Este o descoperire uimitoare, întrucât este un animal care aparţine Chordatelor, o încrengătură de specii ce posedă coardă dorsală, care ne include şi pe noi oamenii”, explică profesorul Noa Shenkar de la Şcoala de Zoologie a Universităţii din Tel Aviv.

„Capacitatea de a regenera organele este comună în regnul animal şi chiar şi printre chordate se pot găsi animale regeneratoare de organe, cum ar fi gecko, căruia îi poate creşte o nouă coadă. Dar nu sisteme corporale întregi. Aici este vorba despre un chordat care îşi poate regenera toate organele, chiar dacă este separat în trei părţi; fiecare dintre aceste părţi ştie exact cum să restabilească funcţionarea tuturor sistemelor sale corporale care lipsesc, într-o perioadă scurtă de timp”, relatează Noa.

Există sute de specii de ascidie şi se găsesc în toate oceanele şi mările lumii. Oricine şi-a deschis ochii sub apă a văzut ascidii fără să ştie, acestea fiind adesea camuflate ca bulgări pe pietre şi, prin urmare, greu de observat. Animalul, obiectul acestui nou studiu, este o ascidie din specia Polycarpa mytiligera, foarte frecventă în recifele de corali din Golful Eilat. Studiul a fost publicat în Frontiers in Cell and Developmental Biology.

„Conform tuturor studiilor, ascidia este un organism simplu, cu două deschideri în corpul său: o intrare şi o ieşire”, spune Tal Gordon de la Şcoala de Zoologie a Universităţii din Tel Aviv, a cărui teză de doctorat a inclus această nouă cercetare. „În interiorul corpului există un organ central care seamănă cu o sită. Ascidia aspiră apa prin punctul de intrare al corpului, sita filtrează particulele alimentare care rămân în corp şi apa curată iese prin punctul de ieşire. Printre nevertebrate, acestea sunt considerate a fi cele mai apropiate de oameni din punct de vedere evolutiv.”

Ascidiile sunt renumite pentru abilitatea lor regenerativă, dar până acum aceste abilităţi au fost identificate în primul rând în reproducerea asexuată. Niciodată până în prezent nu a fost detectată o capacitate regenerativă atât de mare la un animal chordat care se reproduce doar prin reproducere sexuală.

Studii anterioare au arătat că această specie este capabilă să-şi regenereze sistemul digestiv şi punctele de intrare şi ieşire în câteva zile. Dar cercetătorii au vrut să vadă dacă este capabilă să-şi reînnoiască toate sistemele corporale. Prin urmare, au luat câteva ascidii individuale din Golful Eilat şi le-au disecat în două părţi, acestea înlocuind secţiunile extrase fără nicio problemă.

Într-un experiment ulterior, au disecat câteva zeci de ascidii în trei fragmente, lăsând o parte a corpului fără un centru nervos, inimă şi o parte a sistemului digestiv. "Şi, contrar aşteptărilor, fiecare parte a supravieţuit disecţiei singură, toate organele s-au regenerat în fiecare dintre cele trei secţiuni. În loc de o ascidie, acum erau trei. Este uimitor. Niciodată nu a fost descoperită o astfel de capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual, oriunde în lume", afirmă cercetătorii.

Articol ştiinţific de referinţă: And Then There Were Three…: Extreme Regeneration Ability of the Solitary Chordate Polycarpa mytiligera

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor