Franţa face ilegală "deteriorarea mediului", dar ce înseamnă asta de fapt?

(photos.com)
A.P.
25.11.2020

Deteriorarea mediului va deveni ilegală în Franţa, şi, conform unui proiect legislativ, va fi pedepsită cu amenzi de până la 4,5 milioane de euro şi până la 10 ani de închisoare.

O adunare a cetăţenilor a inclus propunerea de criminalizare a „ecocidului” în recomandările înaintate guvernului la începutul acestui an, potrivit Euronews.

Un grup de 150 de cetăţeni francezi selectaţi aleatoriu au votat propuneri pentru combaterea crizei climatice şi printre propuneri a existat sugestia de a face din „ecocid” (daune extinse ecosistemelor) o infracţiune pedepsită de lege.

Guvernul a spus că va lua în considerare această recomandare. Ministrul Ecologiei, Barbara Pompili, şi ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, au anunţat ştirea pe 22 noiembrie.

Noua lege îi va pedepsi pe cei care comit „infracţiunea generală de poluare”. Pedepsele vor trebui să ia în considerare dacă făptuitorul a intenţionat să cauzeze vătămare mediului înconjurător sau dacă acţiunea a fost rezultatul unei imprudenţe.

Guvernul are în vedere, de asemenea, o a doua infracţiune de „periclitare a mediului”. Această infracţiune ar prevedea pedepse mai puţin severe.

Dupond-Moretti a adăugat că Franţa va crea noi instanţe de mediu pentru a ajuta la soluţionarea cazurilor noi.

Cei doi miniştri s-au întâlnit cu Convenţia Cetăţenească pentru Climă (CCC) pentru a dezbate legea propusă. Preşedintele Emmanuel Macron a convocat CCC în 2019 în urma mişcării Vestelor Galbene.

Cei 150 de membri ai Comitetului au fost selectaţi folosind numere de telefon generate aleatoriu şi fac parte dintr-un grup divers cu vârste cuprinse între 16 şi 80 de ani. Macron a însărcinat comitetul cu definirea unor acţiuni climatice care ar duce la o reducere de „cel puţin 40 la sută a emisiilor până în 2030 (...) în spiritul dreptăţii sociale".

Printre primele sugestii emise de CCC a fost un apel pentru ca „ecocidul” sau deteriorarea extinsă a ecosistemelor să devină o infracţiune în Franţa.

Acest lucru ar însemna că orice activitate umană care a cauzat pagube extinse ecosistemelor sau a pus speciile de animale în pericol ar deveni o infracţiune. Directorii executivi ai companiilor sau miniştrii care au ordonat distrugerea mediului, de exemplu, ar trebui să răspundă penal.

Dar, în loc să fie considerat o „crimă”, ecocidul va fi în schimb o „infracţiune”. Crimele sunt cele mai grave fapte ilegale din Franţa - pe când infracţiunile sunt considerate mai puţin grave. Unii ecologişti au pus sub semnul întrebării această decizie, spunând că iniţiativa nu merge suficient de departe în recunoaşterea severităţii ecocidului.

„Cuvintele au sens, toată lumea ştie că o infracţiune nu este o crimă”, scrie Marie Toussaint, europarlamentar şi ecologist, în La Journal du Dimanche.

„Propunerea formulată ar continua, din păcate, să considere cele mai grave daune asupra ecosistemelor drept infracţiuni minore”.

Ea a adăugat că modul în care a fost creată legea ar putea permite marilor companii să găsească portiţe de a se strecura, iar daunele grave asupra mediului ar scăpa nepedepsite.

Alţii au criticat, de asemenea, legea pentru că este o versiune „mai puţin ambiţioasă” a propunerii CCC.

Printre celelalte propuneri din partea CCC s-au numărat recomandări pentru încetarea reclamei pentru produsele cu amprentă ridicată de carbon - cum ar fi vehiculele SUV - dar şi taxe mari pe alimentele foarte procesate şi interzicerea celor mai periculoase pesticide până în 2035.

De asemenea, a sugerat măsuri pentru limitarea utilizării maşinilor cu opţiuni de transport mai durabile şi interzicerea vânzării maşinilor noi cu emisii mari din 2025. Există aproape 150 de propuneri finale care au fost prezentate de CCC.

Introducerea săptămânii de lucru de patru zile, cu un număr maxim de ore de lucru - 28 - pe săptămână, a fost singura propunere care nu a fost adoptată în lista finală de sugestii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor