Royal Brunei Airlines trimite în Arabia Saudită primul echipaj feminin - eveniment istoric

Roayl Brunei Airlines a prezentat primele femei piloţi (Instagram)
Mioara Stoica
18.03.2016

Un echipaj format din 3 femei - pilot a decolat din regatul Brunei şi a aterizat în Arabia Saudită, ţară unde femeile nu au voie nici măcar să conducă un automobil.

''Primul trio feminin din cabina de pilotaj. Comandantul Sharifah Czarena şi ofiţerii Sariana Nordin şi Dk Nadiah, înainte de a porni în zbor, zborul BI081 din Brunei în Jeddah, vă doresc 'Fericire în cea de-a 32-a Zi Naţională'. Suntem o generaţie cu un scop, noi suntem viitorul''.

Cu această postare, publicată pe pagina de Instagram, în ziua în care se sărbătorea independenţa Regatului Brunei, Royal Brunei Airlines a prezentat prima echipă de femei - pilot. Fotografia care prezintă echipajul feminin a devenit imediat virală pe Internet.

Acest fapt este surprinzător, mai ales că Brunei a anunţat că va apare un nou cod penal islamic bazat pe Sharia, reintroducând restricţii cu privire la drepturile civile ale femeilor şi pedeapsa cu moartea, relatează La Repubblica.

În ciuda protestelor organizaţiilor umanitare internaţionale, normele vor fi aplicate chiar şi creştinilor

Potrivit sultanului Hassanal Bolkiah, primul ministru al Bruneiului, introducerea codului penal islamic pentru oamenii fericiţi din Brunei este "un act de credinţă şi de recunoştinţă faţă de Allah, atotputernicul". De fapt, este vorba despre introducerea unor pedepse, cum ar fi biciuirea, amputarea mâinilor la hoţi şi moarte prin lapidare pentru cei care comit adulter şi acte sexuale împotriva naturii.

Decizia a fost luată după o lungă controversă lungă care a implicat organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului. Nici protestul Comisiei ONU pentru Drepturile Omului nu l-a oprit pe sultan. L-a lăsat indiferent chiar şi ameninţarea venită din partea Londrei de revizuire a acordului care furnizează Bruneiului (contra cost) batalionul de soldaţi ai Maiestăţii Sale. Există, de asemenea, o mobilizare împotriva acestei legi, pornită de diferite personalităţi internaţionale, condusă de actorul britanic Stephen Fry şi starul american Ellen DeGeneres.

Ce este Sharia

Sharia este denumirea unei legi islamice, care se referă la toate aspectele vieţii, de la guvernarea unei ţări sau teritoriu (sfera politică) până la viaţa cea mai intimă a individului, trecând prin viaţa comunităţilor şi organizarea lor (sfera socială). Sharia a fost iniţial unica sursă a dreptului tuturor ţărilor arabe şi musulmane. Ulterior, evoluţia istorică, tehnologică şi politică a necesitat introducerea multor legi sau aspecte juridice diferite de sharia, ale cărei prescrieri datează de acum mai bine de un mileniu, fiind adaptate societăţilor şi tehnologiilor de atunci.

Practica şi interpretarea acestei surse însă, diferă considerabil de la o ţară la alta şi este obiectul unor lupte politice crâncene, fie între liberali şi radicali cum este cazul în Tunisia sau în Egipt (liberalii militând pentru o aplicare suplă şi facultativă, radicalii pentru o aplicare strictă şi obligatorie a regulilor şi pedepselor din sharia), fie între suniţi şi şiiţi cum este cazul în Irak sau în Pakistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor