Un artist din Arabia Saudită, condamnat la moarte pentru că a renunţat la islam

Arabia Saudită, care, în mod ironic deţine o poziţie-cheie în Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, a condamnat un artist palestinian la moarte pentru renunţarea la Islam, a anunţat vineri UN Watch.
Ashraf Fayad (facebook.com/ UN Watch)
Andrei Pricopie
21.11.2015

Un tribunal din Arabia Saudită a ordonat marţi executarea lui Ashraf Fayad, un artist în vârstă de 35 de ani care a prezentat spectacole de artă inclusiv la Bienala de la Veneţia. Fayad nu a beneficiat de avocat pe durata procesului, însă poate contesta decizia cu apel în termen de 30 de zile.

În 2014, artistul - un refugiat palestinian născut în Arabia Saudită - fusese condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare şi la 800 de lovituri de bici, după ce a fost acuzat că l-a blasfemiat pe Allah şi că a scris un volum de poeme care promovează ateismul. Tânărul a negat acuzaţiile de blasfemie, însă şi-a cerut totuşi iertare, astfel că judecătorii nu l-au condamnat iniţial la moarte.

În ciuda reîntoarcerii lui Fayad la islam, un alt tribunal a decis să revină asupra deciziei, iar deznodământul acestei acţiuni a fost sentinţa de marţi - condamnarea la moarte. Justiţia saudită a ajuns la concluzia că "Allah este cel care trebuie să ierte", nu judecătorii.

Potrivit justiţiei din regatul saudit, care se ghidează după legea islamică Sharia, crimele religioase precum blasfemia şi ateismul sunt pedepsite cu moartea.

Nu mai puţin de 151 de persoane au fost executate în Arabia Saudită de la începutul anului, un record de după 1995, informează Amnesty Internaţional,.

Arabia Saudită se numără printre ţările unde au loc cele mai multe execuţii, alături de China, Iran şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor