Roverul Opportunity se află din nou în mijlocul unei furtuni de nisip violente pe Marte

Din precauţie, NASA a pus în stare de reapaus micuţul rover Opportunity, care explorează Planeta Roşie de 14 ani.
Furtună pe Marte
Furtună pe Marte (NASA)

O noapte lungă şi întunecoasă a căzut peste Perseverance Valley, locul în care se află roverul Opportunity de luni de zile: o furtună de praf violentă afectează o mare suprafaţă a Planetei Roşii, iar în zona în care se află robotul mic de la NASA atmosfera este mult mai întunecată şi opacă decât în ​​2007, când a avut loc evenimentul global precedent. În timpul acelei furtuni a fost măsurat un nivel de opacitate (T, tau) de 5,5: pentru evenimentul curent - care s-a înregistrat duminică dimineaţa (10 iunie) - a fost înregistrată o valoare de 10,8 T.

Oamenii de ştiinţă de la Jet Propulsion Laboratory sunt îngrijoraţi în aceste zile: Opportunity lucrează pe Planeta Roşie de 14 ani. A ajuns pe Marte în 2004, şi, în cele mai optimiste prognoze, ar fi trebuit să lucreze timp de 90 zile!

Deocamdată roverul a fost oprit, ca măsură de precauţie, chiar dacă ultimul mesaj ajuns la centrul de control (duminică) a fost considerat pozitiv.

Echipa responsabilă de Opportunity a alertat oricum Deep Space Network de la NASA, sistemul global de antene care păstrează legătura cu diferitele sonde din Sistemul Solar, pentru a se conecta cu frecvenţa şi, astfel, să aibă o imagine clară a fenomenului.

Duminică, temperatura roverului era de -29°C, o valoare considerată încă „bună” de către tehnicieni, adică permite roverului să supravieţuiască evenimentului. Cu toate acestea, temperatura nu trebuie să scadă prea mult sau pentru mult timp, în caz contrar instrumentele de la bord vor ieşi din uz.

Printre altele, roverul este alimentat cu energie electrică produsă de panouri solare şi un exces de pulbere face să scadă la zero capacitatea de încărcare: cantitatea de praf, cu toate acestea, în ciuda numeroaselor efecte negative are, de asemenea, rolul de izolator, iar temperatura medie a roverului ar putea chiar să crească, deşi uşor.

Furtuna a fost detectată de sonda Mars Reconnaissance Orbiter (NASA), pe 1 iunie a.c., şi s-a realizat imediat că se afla extrem de aproape de Opportunity. În câteva zile a ajuns la o dimensiune gigantică: acum ocupă o suprafaţă de aproximativ 18 milioane de kilometri pătraţi.

Există totuşi un precedent. Opportunity a ieşit aproape neatins de furtuna de nisip din 2007 - când a fost pus în stare de repaus total pentru câteva săptămâni – în timpul căreia s-a pierdut contactul cu el timp de câteva zile.

Deşi rare, aceste furtuni sunt un fenomen normal pe Marte. Când soseşte vara lumina soarelui încălzeşte particulele de praf, înălţându-le în atmosferă: acest lucru produce vânturi puternice, care ridică şi mai mult praf şi totul creşte enorm, până la punctul în care au loc furtuni de praf care acoperă întreaga planetă.

Mai multe informaţii: As Massive Dust Storm Rages on Mars, Opportunity Rover Falls Silent

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură