Planeta Marte, ultima imagine panoramică de 360 de grade a roverului Curiosity (video)


Robotul Curiosity al NASA
Robotul Curiosity al NASA (Captură web)

Podişuri şi dealuri erodate, care amintesc de celebrul Monument Valley din Statele Unite ale Americii, fac parte din ultima imagine panoramică de 360 de grade luată de roverul Curiosity, al NASA, pe Marte.

Roverul a folosit camera sa foto (MastCam) pentru a capta zeci de imagini din zona cunoscută sub numele de Murray Buttes, realizând această imagine spectaculoasă, din 5 august 2016, prezentată în videoclip la patru ani după aterizarea sa în interiorul craterului Gale.

La începutul misiunii pe Marte, Curiosity şi-a îndeplinit obiectivul principal atunci când a găsit şi a examinat un mediu locuibil antic, explică NASA într-o declaraţie. Într-o misiune extinsă, roverul examinează succesiv straturi mai tinere, pe măsură ce avansează pe partea inferioară a Muntelui Sharp.

Un obiectiv cheie este de a afla cum au evoluat condiţiile într-un lac cu apă dulce, care ar fi putut fi favorabil pentru microbi cu miliarde de ani în urmă - dacă pe Marte a existat vreodată viaţă - într-un mediu mai aspru şi arid mult mai puţin adecvat pentru a susţine viaţa. Misiunea monitorizează, de asemenea, mediul modern al planetei Marte.