„Rospotrebnadzor”: Combinatul «VISMOS» va livra vin în Rusia

. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
05.09.2012

Combinatul de Vinuri ”VISMOS” este inclus pe lista producătorilor care livrează vin îmbuteliat în Rusia pe baza protocoalelor Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova. Această deciziei a fost luată de către autoritatea rusă „Rospotrebnadzor”.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în prezent nouă producători moldoveni - «Moldavskii standart», «Migdal-P», «Aroma», «Imperial Vin», «Suvorov Vin», «Sălcuţa», «Buket Moldavii», “Vinăria Purcari” şi «Vismos» pot livra produse pe baza protocoalelor centrului.

În acelaşi timp „Rospotrebnadzor” aminteşte că partea moldovenească «nu a organizat până acum controlul de laborator al produselor întreprinderilor vinicole moldoveneşti specificate, cu capacităţi proprii».

Precizăm că după vizita din august a inspectorilor „Rospotrebnadzor”-ului la fabricile vinicole moldoveneşti, companiile „Euro-Alko”, S.B.WINES şi “Mold Nord” au primit permisiunea să prezinte documente şi probe pentru procedura înregistrării de stat a produselor vinicole îmbuteliate, cu livrări ulterioare în Rusia în modul stabilit anterior.

În acest sens „Rospotrebnadzor” anunţă: «În total, în anul 2012 s-a efectuat controlul în vamă al produselor alcoolice fabricate în R.Moldova într-un volum de 3 392 de loturi de produse alcoolice şi vinuri brute, într-o cantitate totală de 23 157 329,6 litri; totodată calitatea produselor livrate rămâne stabilă».

Rezultatele activităţii experţilor pentru „Vinăria Ţiganca” SRL, „Vinăria din Vale&Co”, „Cioc-MaidanVin” şi “TartComVin” sunt în faza de studiere.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Rusia este cel mai mare consumator de produse vinicole moldoveneşti şi a deţinut, în trimestrul I al anului 2012 o cotă de 38% în totalul exporturilor acestor produse din Moldova.

În total, ţara noastră a livrat în Rusia produse alcoolice în valoare de $14,66 mil., de 1,8 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor