Rospotrebnadzor: Băuturile alcoolice din Moldova corespund criteriilor de calitate

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Republica Moldova a livrat de la începutul anului pe piaţa rusă circa 6,96 milioane de litri de băuturi alcoolice. În total, în acest an a fost efectuată expertiza în punctele vamale a 844 de loturi de băuturi alcoolice, inclusiv 682 loturi de vinuri, 135 loturi de vin în vrac şi 70 loturi de divin.

Serviciul Federal pentru Supraveghere în domeniul Drepturilor Consumatorilor şi Bunăstării Umane al Rusiei (Rospotrebnadzor) continuă controlul asupra livrărilor de produse alcoolice moldoveneşti pe teritoriul Federaţiei Ruse, şi de la începutul anului 2012 nu a înregistrat nereguli la capitolul calitate.

Şi anterior, specialiştii „Rospotrebnadzor” au remarcat că calitatea vinurilor moldoveneşti a devenit stabilă.

Site-ul autorităţii ruse transmite că, de la începutul acestui an, s-a efectuat controlul vamal al unui număr de 682 de loturi de vin, 135 vinuri brute şi 70 de divinuri produse în R.Moldova, într-o cantitate totală de 6 957 609 l.

În decembrie 2011, Rospotrebnadzor anunţase că din cele 24,8 mii tone de produse vinicole livrate din Moldova de la începutul anului, 110,8 mii tone au fost declarate ca necorespunzătoare normelor igienice, produsele fiind fabricate la întreprinderile Basinvex, Romaneşti, Colusvin, Lion-Gry, Sălcuţa, Chateau Vaterly, Suvorov Vin, Combinatul de Vinuri Cricova.

Până în anul 2006, vinurile moldoveneşti au deţinut o cotă de peste 60% pe piaţa rusă, iar după embargoul aplicat de Rusia asupra importurilor alcoolice moldoveneşti în anii 2006-2007, Moldova a reuşit să recupereze doar 10% din cota de piaţă, în anul 2010.

Rospotrebnadzor mai precizează că va continua monitorizarea importurilor de băuturi alcoolice moldoveneşti pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Potrivit unor date preliminare, exporturile de vinuri din Republica Moldova s-au ridicat per total în anul 2011, la 178 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe