Ministrul Agriculturii: Vom negocia în vederea deschiderii terminalului vinicol de la Briansk

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
19.04.2012

Serviciul federal sanitar rus „Rospotrebnadzor” propune ca săptămâna viitoare să se organizeze o reuniune cu reprezentanţii autorităţilor de specializare din R.Moldova.

În cadrul reuniunii se preconizează discutarea măsurilor suplimentare privind asigurarea îndeplinirii cerinţelor legislaţiei sanitare ruse.

Cu privire la această informaţie, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat că propunerea „Rospotrebnadzor”-ului este una îmbucurătoare. Iar cu această ocazie responsabilii din domeniu de la Chişinău vor merge la Moscova pentru a discuta chestiunilor preconizate.

Totodată, Vasile Bumacov a concretizat că în timpul discuţiilor responsabilii de la Chişinău vor negocia eliminarea restricţionării impuse de partea rusă la exportul vinurilor moldoveneşti.

Precizăm că producătorii de vinuri din R.Moldova pot exporta pe piaţa rusă doar prin intermediul a doua terminale vinicole – unul din regiunea Moscovei şi altul din preajma oraşului Sankt Petersburg. Cu privire la această situaţie Vasile Bumacov a explicat că ”Sunt nişte bariere care ne defavorizează în raport cu alţi exportatori”.

Mai mult, ministrul agriculturii a menţionat că până la eliminarea terminalelor vinicole, autorităţile de la Chişinău vor purta în continuare negocieri privind deschiderea terminalului vinicol de la Briansk. Faptul dat ar facilita accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Specificăm că potrivit ”Rospotrebnadzor”, în anul curent nu a rebutat niciun lot de vin moldovenesc nu a avut rebuturi.

Potrivit arena.md, în anul 2010, agenţii economici din R.Moldova au exportat 1.544 loturi de vin, care includ 10, 5 milioane litri de vin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor