Rospotrebnadzor doreşte simplificarea procedurii de livrare a vinurilor moldoveneşti

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times
27.03.2012

Serviciul federal rus Rospotrebnadzor examinează posibilitatea simplificării procedurii de livrare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, anunţă site-ul oficial al autorităţii din Federaţia Rusă. Potrivit sursei citate, acest fapt a fost determinat de stabilizarea calităţii băuturilor alcoolice moldoveneşti exportate pe piaţa rusă, citează agenţia ARENA.

După ce la 15 martie medicul sanitar-şef al Federaţiei Ruse, Ghennadi Onişcenko, a declarat că Republica Moldova a realizat paşi importanţi în îmbunătăţirea calităţii vinului exportat peste hotare, Serviciul federal rus a făcut anunţul despre simplificarea procedurii de livrare a vinurilor moldoveneşti.

În acest context, Onişcenko a precizat: ”Când am impus restricţiile la importul de vinuri, în această ţară operau acţiuni de export circa 120 de producători de vin, în timp ce în prezent au primit autorizări de export 48 de agenţi economici, dintre care îşi exportă producţia doar 37”.

Totodată, oficialul rus a recunoscut că agenţii economici din Federaţia Rusă au suportat pierderi în valoare de 300 de milioane de dolari SUA, în primul an al embargoului impus de Federaţia Rusă la exportul de vin din Republica Moldova.

Precizăm că în anul 2012, potrivit Rospotrebnadzor, vinificatorii moldoveni au exportat în Federaţia Rusă, în total 8,9 milioane litri de băuturi alcoolice. Astfel, au fost exportate 1107 loturi de băuturi alcoolice, dintre care 892 loturi de vină şi 95 loturi de divin.

Amintim că agenţii economici din Republica Moldova îşi pot exporta producţia vinicolă în Federaţia Rusă doar prin două terminale vamale – de la Moscova şi de la Sankt Petersburg. Anterior, autorităţile de la Moscova declarau că vor mai deschide şi cel de-al treilea terminal vamal de la Briansk, însă declaraţiile nu au fost urmate de acţiuni concrete în acest sens.

Anterior, ministrul Agriculturii al R. Moldova a specificat că "În Rusia vinul moldovenesc rămâne foarte apreciat. Odată ce mecanismul de export în Federaţia Rusă va fi facilitat, consumatorul rus va beneficia din nou de vinurile noastre de calitate..." şi şi-a exprimat speranţa că poate se va reuşi modificarea legislaţiei din domeniu.

În prezent, Republica Moldova exportă vin în mai multe ţări din Uniunea Europeană, China, Rusia, dar şi în ţările vecine, România şi Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor