Roşia Montană, în Planul Naţional de Investiţii al Guvernului
alte articole
În Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă, Guvernul are 7 proiecte legate de resursele minerale.
Investiţia Roşia Montană apare în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă. Proiectul arată că exploatarea se va face cu “noi standarde de mediu”, aşa cum cerea Executivul, pentru protejarea patrimoniului. Statul ar urma sa primească 78% din profitul generat de proiect, potrivit planului naţional de atragere de investiţii, făcut public, joi, de Guvern.
“Vrem să avansăm cu deblocarea acestui proiect, dar decizia va aparţine Parlamentului”, a spus premierul Victor Ponta.
La capitolul resurse minerale, pe lângă Roşia Montană, statul mai are planuri pentru încă 6 proiecte. În proiectul de independenţă energetică, companiile Exxon Mobile, OMV Petrom şi Romgaz vor face explorări offshore în Marea Neagră, pentru a mări producţia de gaze naturale, cu investiţii de peste 1 miliard de euro. Gazoductul Iaşi-Ungheni ar trebui să devină operaţional la începutul anului 2014 şi să asigure interconectare între România şi Republica Moldova.
Pe lista de investiţii a Guvernului apare şi proiectul cu Chevron, pentru explorare de noi resurse neconvenţionale, pentru creşterea independenţei energetice, dar şi cel prin care OMV Petrom va face investiţii anuale de 1 miliard de euro, în dezvoltarea de noi zăcăminte. Pe lângă proiectul Roşia Montană care rămâne prioritar, Deva Gold va exploata resursele auro-argintifere de la Certej, cu noi standarde de mediu.
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.