Romsilva nu recunoaşte că a fost prejudiciată de Hrebenciuc, Sârbu & Comp.

Romsilva consideră nefondată afirmaţia potrivit căreia ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro în dosarul retrocedărilor de păduri, în care sunt implicate nume grele, precum Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, deputatul PSD Ioan Adam etc.
. (Matt Cardy / Getty Images)
Loredana Diacu
17.10.2014

Romsilva consideră nefondată afirmaţia potrivit căreia ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro în dosarul retrocedărilor de păduri, dosar în care sunt implicate nume grele, precum Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, deputatul PSD Ioan Adam etc.

Printr-un comunicat de presă remis Mediafax, Romsilva îşi propune să "clarifice" informaţiile răspândite în comunicatele de presă ale DNA şi de mass media şi declară că regia nu avea cum să fie prejudiciată, din moment ce ea este doar administratorul pădurilor statului, nu proprietarul lor.

"În mod cu totul nefundamentat şi nelegal, în toate comunicatele de presă şi în ştirile mass-media, se face afirmaţia conform căreia 'Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a fost prejudiciată cu suma de cca. 300 milioane de euro, fără a se cunoaşte faptul că Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul pădurilor statului. Reamintim, şi cu acest prilej, că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, statul este reprezentat, inclusiv în instanţă, de către Ministerul Finanţelor Publice", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei Mediafax.

În cadrul aceluiaşi comunicat, Romsilva îşi exprimă "convingerea fermă" că directorul general al Regiei, Adam Crăciunescu, care, "în anii anteriori, a îndeplinit cu succes, fără nici un fel de suspiciuni şi funcţia de secretar de stat pentru Păduri, va putea demonstra autorităţilor competente ca şi-a exercitat funcţia actuală cu onestitate şi competenţă managerială".

Tot despre directorul regiei, Colegiul Consilierilor Juridici "Silva Lex" susţine că acesta, din mai 2012, când a fost numit director general al RNP Romsilva, "nu a făcut nicio presiune asupra consilierilor juridici şi nu a sugerat niciun moment că n-ar trebui să mai formulăm întâmpinări pentru apărarea proprietăţii publice a statului român şi să mai asigurăm prezenţa la termenele de judecată".

DNA susţine însă altceva. Potrivit procurorilor anti-corupţie, începând din 2013, Adam Crăciunescu, director Romsilva, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

Procurorii DNA mai informează că directorul Romsilva a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.

După ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţa (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, Adam Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor