UPDATE. "Tata socru", Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi directorul general Romsilva urmăriţi penal

Loredana Diacu
16.10.2014

alte articole

Ilie Sârbu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.10.2014

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 16 octombrie 2014, a următorilor: Iacob Sorin Ion, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, Bengescu Dan Costin, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, Kadas Iosif, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, Poenaru Jănică, pentru infracţiunile de aderarea la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.

***
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în dosarul retrocedărilor de terenuri forestiere faţă de Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD şi socrul premierului Ponta, deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam precum şi faţă de Adam Crăciunescu - director general al RNP Romsilva, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat de presă.

Conform informaţiilor făcute publice de DNA, Ilie Sârbu, senator în Parlamentul României este urmărit penal pentru infracţiunile de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Viorel Hrebenciuc, deputat în Parlamentul României, este urmărit penal pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Ioan Adam, deputat în Parlamentul României, pentru infracţiunile de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

De asemenea, faţă de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar, mai informează DNA.

Procurorii anticorupţie au informat că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, se arată în finalul comunicatului DNA.

Faptele pentru care s-a declanşat urmărirea penală

Potrivit comunicatului DNA, pe 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA.

Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate şi cu Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup, ce urmarea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, începând cu anul 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Viorel Hrebenciuc, prin intermediul suspectului Ilie Sîrbu , referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

În consecinţă, inculpatul Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.

După ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţa (cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, Adam Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii.

La data de 15 octombrie 2014, suspectului şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedură penală, informează DNA.

Reamintim că în acest dosar au fost audiaţi, de asemenea, şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. Aceştia "au petrecut" miercuri în jur de o oră şi jumătate la sediul DNA Braşov.

Cei doi au ajuns la Braşov în jurul orei 22.30, cu două maşini private din care au scos doi saci cu documente, acestea fiind duse în sediul DNA, potrivit hotnews. Potrivit unor surse judiciare, prinţul Paul şi soţia sa, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Acesta le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor