Dosarul retrocedărilor. Viorel Hrebenciuc: "Suntem în plin război cu Romsilva! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine"

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în dosarul retrocedărilor de terenuri forestiere era "în război cu Romsilva." Conform un interceptărilor în dosar, acesta ar fi afirmat: "Suntem în plin război cu Romsilva! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine", informează HotNews.Totodată, deputatul PSD Ioan Adam ar fi spus că Hrebenciuc şi-a dat cuvântul că va determina Romsilva să nu mai apere pădurile statului.
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)
Flori Mladin
16.10.2014

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în dosarul retrocedărilor de terenuri forestiere era "în război cu Romsilva." Conform interceptărilor în dosar, acesta ar fi afirmat: "Suntem în plin război cu Romsilva! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine", informează HotNews.

Totodată, şi deputatul PSD Ioan Adam ar fi spus că Hrebenciuc şi-a dat cuvântul că va determina Romsilva să nu mai apere pădurile statului, mai relatează sursa citată.

Conform unor documente din ancheta procurorilor, obţinute de Mediafax, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat în soluţionarea retrocedării unei suprafeţe de 43.000 de hectare de teren forestier, teren pentru care Romsilva ar fi făcut contestaţie.

Anchetatorii au probe conform cărora Viorel Hrebenciuc ar fi apelat la directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu, pe care l-a caracterizat ca pe o "persoană cu foarte mare influenţă asupra directorului RNP Romsilva".

Potrivit anchetatorilor, pe 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam i-a trimis un sms lui Dan Costin Bengescu, cerându-i acestuia să ia atitudine faţă de demersurile Romsilva şi să îi transmită lui Viorel Hrebenciuc că "funcţionarii publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentării punerii în posesie pentru cele 43.000 de hectare, l-au păcălit", respectiv aceştia fac demersuri în continuare în instanţă pentru a bloca executarea, în loc să aibă "atitudine non combat", cum i-au promis deputatului.

Ioan Adam i-ar mai fi transmis lui Dan Bengescu ca Hrebenciuc şi-ar fi "dat cuvântul" că va rezolva problema şi îi va determina pe cei de la Romsilva "să nu mai apere pădurile statului" şi să se execute hotărârile judecătoreşti, "să împartă banii şi gata", potrivit documentelor procurorilor.

Pentru a rezolva situaţia, Viorel Hrebenciuc a contactat un funcţionar de la Consiliul Judeţean Bacău - Comisia judeţeană de aplicare a legilor proprietăţii, pentru a afla informaţii despre solicitările lui Paltin Gheorghe Sturdza, iar funcţionarul i-ar fi spus că cererea a fost iniţiată de Romsilva.

Foarte supărat, deputatul Viorel Hrebenciuc i-ar fi spus lui Ioan Adam: "Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!" şi "Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi".

În dosarul retrocedărilor sunt implicate persoane "cu greutate" din PSD. Astfel că la DNA Braşov a venit la audieri şi liderul Grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, deputatul Ioan Anton şi urma să fie aduşi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

În dosarul retrocedărilor, la DNA Braşov a mai fost audiată şi soţia deputatului Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, precum şi judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţa, CSM anunţând că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor.

Menţionăm că procurorii DNA au efectuat miercuri 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, la cinci instituţii, printre care şi tribunalele Braşov şi Covasna.

Cercetările în acest dosar vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru cca 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit surselor judiciare, ar fi fost retrocedate până în prezent 30.000 hectare din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere, pentru celelalte 60.000 ha dosarele fiind pe rolul instanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor