Românii printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni din sud-estul Europei la taxe şi politicieni

Flori Mladin
11.11.2013

"Doar unul din zece români se declară mulţumit sau foarte mulţumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemulţumirea faţă de aceste două aspecte reprezintă un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte taxele, România ocupă penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mică decât cea a regiunii (10,5% România faţă de 14,4% media regiunii)", conform unui comunicat al Daedalus Millward Brown.

În ce priveşte sistemul de taxare, mai nemulţumiţi decât românii sunt doar sârbii (9,5%). La celălalt pol al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) şi Bulgaria (18,1%) au un număr aproape de două ori mai mare de cetăţeni mulţumiţi de acest aspect decât cei din România.

"Datele au fost culese înainte de anunţurile privind majorarea taxelor în România, ceea ce amplifică semnificaţia acestor scoruri mici. Practic există o marjă foarte redusă de toleranţă a populaţiei faţă de noi creşteri de taxe", a afirmat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.

Referitor la satisfacţia faţă de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), scoruri mai mici obţinând doar politicienii din Bulgaria (5,7%) şi Croaţia (4,7%).

Politicienii turci, chiar dacă au avut parte de mari frământări sociale în ultima vreme, au cea mai mare susţinere a populaţiei, fiind de trei ori mai mulţumiţi decât românii (30,3%).

Repectivul studiu a fost realizat în şapte ţări din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia), pe un eşantion de 2.306 respondenţi.

Datele respective au fost colectate în luna august. Ulterior, Guvernul a anunţat că va introduce noi accize la carburanţi şi un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale, precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, centrale termoelectrice şi nuclearo - electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei şi gaze, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor