Stolojan: Guvernul se afundă pe zi ce trece în "corupţie"
alte articole
Bugetul pe anul 2014 este un eşec al guvernării USL. Dacă Ponta şi Antonescu ar lupta cu adevărat împotriva evaziunii, n-ar avea nevoie să crească niciun impozit şi nicio taxă în România, a declarat sâmbătă europarlamentarul Theodor Stolojan, doctor în economie, fost Senior Economist în Banca Mondială Washington D.C., U.S.A., fost premier şi fost ministru de finanţe şi lista de calificări şi funcţii a lui Stolojan poate continua.
În cadrul unei conferinţe de presă, Theodor Stolojan şi-a făcut publică opinia despre proiectul de buget anunţat de guvernul Ponta după negocierile cu FMI.
În esenţă, din punctul de vedere al lui Stolojan, bugetul pe anul 2014 este un buget tipic al stângii socialiste, bazat pe introducerea de noi impozite şi taxe, pe mărirea taxelor existente şi reflectă incapacitatea guvernului USL de a concepe o politică fiscală coerentă, o strategie pentru absorbţia fondurilor europene, toate acestea pe fundalul unei totale lipse de dorinţă sau voinţe a lui Ponta şi Antonescu de a sancţiona corupţia şi evaziunea de care se fac vinovaţi proprii lor membri de partid.
”Acest buget menţine pentru încă cel puţin un an de zile economia României într-o zonă de mediocritate, de creştere economică slabă, sub potenţialul ţării. Acest buget arată din nou victoria evaziunii fiscale asupra celui mai "cinstit" guvern care se afundă, de fapt, pe zi ce trece, în corupţie”, a declarat astăzi, Theodor Stolojan, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul central al PDL.
Bugetul pe 2014, atrage atenţia europarlamentarul PDL, nu este decât o nouă dovadă a incapacităţii Guvernului USL de a veni cu o strategie coerentă pentru absorbţia fondurilor europene şi "reflectă lipsa unor strategii pe termen mediu şi lung cu efecte din ce în ce mai negative pentru cetăţeni şi pentru economie."
Stolojan crede că situaţia economică a României nu "cerea" în mod obligatoriu un acord cu FMI şi, în nici un caz unul atât de dur. Situaţia financiara a ţării permitea negocieri în condiţii mult mai relaxate iar noile taxe şi impozite, pentru care guvernul încearcă să dea vina pe FMI şi Comisia Europeană nu sunt nimic altceva decât o reflecţie a politicii fiscale "haotice, incoerente, lipsite de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri şi economiei" a USL. Singurul principiu care funcţionează, atrage atenţia Stolojan, "este că acela care plăteşte deja impozite şi taxe să plătească şi mai mult”.
”Se invocă din nou, în mod laş, Acordul cu FMI şi cu Comisia Europeană ca fiind forţa care a determinat Guvernul să propună noi impozite şi taxe sau să le crească pe cele existente. Situaţia economică nu a cerut un acord cu FMI, aşa cum a fost situaţia din anul 2009, când România nu a avut nicio altă şansă de a supravieţui decât un acord cu Fondul şi cu Comisia Europeană. (…) România nu avea atunci altă opţiune. Astăzi, însă, România nu se află într-o stare de dezechilibru economic şi financiar care să o oblige să facă un acord cu FMI”, a subliniat europarlamentarul PDL.
Theodor Stolojan a criticat şi decizia Cabinetului Ponta de a le permite primarilor să majoreze taxele pentru persoanele fizice cu peste 20%, arătând că, de fapt, Guvernul îi împinge practic pe edilii locali să ia astfel de măsuri în condiţiile în care, dacă nu o vor face, le va reduce alocările de la bugetul central.
Lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale este un eşec în guvernarea USL, mai afirmă Stolojan, care le dă lui Ponta şi Antonescu un sfat: dacă vor să lupte cu adevărat împotriva fraudei, să lupte împotriva propriilor baroni, senatori şi deputaţi.
Conform estimărilor făcute de organisme neutre, atrage atenţia europarlamentarul PDL, evaziunea se ridică la aproape 14% din PIB, însă chiar dacă ”am lua numai la jumătate aceste cifre, adică 7% din PIB, tot înseamnă aproape 9 miliarde de euro”. ”Deci domnii Ponta şi Antonescu, dacă ar lupta cu adevărat împotriva evaziunii, n-ar avea nevoie să crească niciun impozit şi nicio taxă în România. Dimpotrivă, ar putea reduce imediat nivelul TVA şi ar putea impozita mai puţin munca”, a concluzionat Stolojan.
Bugetul pe anul 2014 mai arată, în opinia europarlamentarului PDL, că Ponta şi Antonescu guvernează România în absenţa unor strategii esenţiale pentru dezvoltare, provocând prejudicii importante cetăţenilor şi economiei.
Fostul premier a menţionat că reprezentanţii Guvernului s-au prezentat nepregătiţi la negocierile cu Comisia Europeană pe tema priorităţilor României pentru perioada 2014-2020, irosind ocazia de a arăta ce dorim să finanţăm cu cele 40 de miliarde de euro alocate. „Ni s-a cerut, am fost rugaţi pentru binele acestei ţări să facem o strategie pentru energie – nu o avem nici astăzi (…); România nu are la ora actuală masterplan-ul pentru transporturi, deşi Uniunea Europeană ne roagă frumos (…); lipseşte strategia pentru agricultură şi cea pentru dezvoltare rurală, unde românii pot avea o opţiune”, a adăugat europarlamentarul PDL, subliniind incompetenţa Guvernului Ponta.