Numărul turiştilor care au vizitat Turda a crescut în acest an la aproximativ 333.000

Epoch Times România
09.11.2012

Circa 333.000 de turişti au vizitat în perioada 1 ianuarie-15 octombrie 2012 municipiul Turda, cei mai mulţi fiind înregistraţi la Salina Turda, număr în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, respectiv 321.000, potrivit datelor transmise de Primărie.

Din totalul turiştilor, reprezentanţii Primăriei estimează că circa 1.100 persoane sunt pensionari, aceştia beneficiind, în special în baza cuponului de pensii, de tratamente de sănătate pe care le oferă unităţile de cazare din zona Băilor Sărate.

Municipiul Turda, al doilea ca mărime dintre cele 6 oraşe ale judeţului Cluj, după reşedinţa de judeţ, dispune de 13 unităţi de cazare, din care 5 sunt hoteluri. Reprezentanţii Primăriei nu exclud apariţia de noi unităţi, în contextul în care numărul turiştilor se află pe un trend ascendent.

Turda este privită ca una dintre cele patru zone de turism termal şi balnear, alături de Ocna Şugatag, Ocna Dej şi Cojocna. În prezent, turiştii care vizitează Turda au la dispoziţie mai multe obiective turistice, printre care se numără Salina Turda, rezervaţia naturală Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Băile Sărate, Muzeul sau Castrul Român.

Salina Turda a trecut în perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 printr-un proces de modernizare, funcţionalitatea sa fiind extinsă. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 6 milioane euro. Spre exemplu, în Mina Rudolf există un amfiteatru cu peste 100 de locuri cu scaune încălzite, teren de sport, bowling, minigolf, dar şi o gondolă imensă. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiştilor pe lacul salin.

În prezent, structura Salinei cuprinde Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia şi Galeria Franz Josef. Mediul salin este recunoscut în tratarea afecţiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius şi a umidităţii de 75-80%, precum şi datorită concentraţiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Dupa 1992, Mina Rudolf a fost amenajată ca şi sală de tratament subterană.

Complexul balnear Băile Sărate funcţionează pe toată perioada anului, cuprinzând un hotel şi o bază de tratament balnear. Cea din urmă oferă o gamă largă de proceduri de tratament balnear pentru afecţiuni reumatismale, ginecologice şi respiratorii. Zona Băile Sarate este cunoscută ca microstaţiune balneară din anul 1837, primele amenajări de amploare fiind realizate în perioada interbelică.

Potrivit documentului intutulat "Turda Centru Zonal. Concept de dezvoltare la nivel regional 2011-2016", judeţul Cluj nu are încă o staţiune turistică internaţională, cele existente având un număr limitat de structuri de cazare - hoteluri. Din acest punct de vedere, zona Turda este peste media regiunii la nivel de locuri de cazare, dar oferta este încă insuficientă în raport cu posibilităţile. "Lipsesc produsele turistice care să se poată vinde în pachete integrate; se pot dezvolta circuite turistice pe diferite tematici; nu se susţin brandurile relevante, care se pot tranforma în turism bazat pe patrimoniu cultural", se arată în document.

Ultimele date oficiale ale Direcţiei Naţionale de Statistică Cluj, furnizate la 1 iulie 2011, relevă faptul că populaţia stabilă a municipiului Turda era de 56.775 locuitori, din care populaţia salariată reprezenta 10.157 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor