Românii consideră condiţiile de muncă drept proaste şi în continuă înrăutăţire
alte articole
Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, care analizează modul în care a fost afectată de criză calitatea muncii, 64% dintre români apreciază condiţiile de muncă din propria ţară drept proaste, iar 55% consideră că, în plus, ele s-au şi înrăutăţit în ultimii 5 ani. În acelaşi timp, ei sunt mulţumiţi în proporţie de 75% şi, respectiv, 72% în ceea ce priveşte timpul de lucru şi echilibrul între viaţa profesională şi cea profesională.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile referitoare la România din studiul ce analizează modul în care criza a afectat calitatea muncii în Uniunea Europeană. Condiţiile de muncă analizate includ următoarele: timpul de lucru, organizarea muncii, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, reprezentarea angajaţilor, relaţia cu angajatorul.
La nivelul Uniunii Europene, ceva mai mult de jumătate (53%) dintre lucrătorii europeni percep condiţiile de muncă din ţara lor ca fiind bune, însă majoritatea (57%) cred totuşi că acestea s-au deteriorat în ultimii 5 ani. Cu toate că majoritatea persoanelor încadrate în muncă sunt mulţumite de propriile condiţii de lucru (în medie 77% la nivelul UE), există mari discrepanţe între statele membre, procentul celor care se declară mulţumiţi variind de la 94% în Danemarca la 38% în Grecia. În general, majoritatea lucrătorilor sunt foarte mulţumiţi de programul lor de lucru (80%), precum şi de modul în care le sunt protejate sănătatea şi siguranţa la locul de muncă (85%).
Comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, a declarat că protejarea şi promovarea unor condiţii de muncă de calitate în UE înseamnă de fapt grija faţă de capitalul nostru uman.
"Avem un patrimoniu remarcabil în materie de legislaţie şi politici, capabil să asigure condiţii de lucru decente, care să permită un nivel ridicat de satisfacţie în rândul lucrătorilor europeni. Există însă temeri şi riscul real de a se produce o deteriorare a condiţiilor de muncă în urma crizei economice. Împreună cu statele membre şi cu organizaţiile angajatorilor şi salariaţilor, trebuie să ne reînnoim eforturile îndreptate către păstrarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”.
Sondajul a fost realizat în cele 28 de state membre, între 3 şi 5 aprilie 2014. La studiu au participat 26.571 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice, care au fost intervievaţi prin telefon (fix şi mobil), în limba lor maternă.
Rezultatele sondajului vor constitui o bază de discuţie pentru dezbaterile pe tema perspectivelor acţiunilor UE în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, dezbateri ce se vor desfăşura la Bruxelles în data de 28 aprilie. Cu prilejul lor, se va discuta despre modalităţile de a dezvolta în continuare o abordare coerentă şi orientată spre viitor cu privire la condiţiile de muncă din UE, în vederea asigurării unui nivel ridicat de calitate, siguranţă şi echitate la locul de muncă.