Raport cutremurător: Ororile trăite de femeile din Europa

Noul raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) intitulat "Violenţa împotriva femeilor: în fiecare zi şi în orice loc" este celui mai cuprinzător studiu realizat până în prezent cu privire la această chestiune.
(photos.com)
Andrei Pricopie
05.03.2014

Noul raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) intitulat "Violenţa împotriva femeilor: în fiecare zi şi în orice loc" este celui mai cuprinzător studiu realizat până în prezent cu privire la această chestiune. Investigaţia reflectă faptul că violenţa împotriva femeilor este "un abuz extins al drepturilor omului" în Europa şi este de obicei nedeclarat şi nedetectat de autorităţi.

Raportul, care a fost publicat miercuri, reflectă amploarea abuzurilor suferite de femei acasă, la serviciu, în public şi online şi se bazează pe interviuri cu 42.000 de femei, 1.500 din fiecare ţară din UE.

Unul din trei femei a raportat că a fost abuzată fizic sau sexual de la vârsta de 15 ani, cel mai mare număr de victime fiind în Danemarca.

Raportul clasifică ţările în funcţie de răspunsurile la sondaj. De exemplu, în trei ţări, care au fost de multe ori lăudate pentru egalitatea între sexe, un număr mare de femei au raportat că au suferit o formă de violenţă fizică sau sexuală de la vârstă de 15 ani: în Danemarca 52%, Finlanda 47%, Suedia 46% şi Marea Britanie 44%. În Polonia s-a raportat cel mai mic indice, de 19%.

Printre concluziile care vor fi prezentate miercuri la Bruxelles se numără:

• Una din 10 de femei au experimentat o formă de violenţă sexuală de la vârsta de 15 ani, în timp ce una din 20 a fost violată.

• Una din 10 de femei au experimentat hărţuirea dinpartea unui partener anterior.

• Majoritatea violenţelor sunt cauzate de un partener actual sau anterior - 22% dintre femeile aflate în relaţii au raportat că au fost abuzate de partener.

• Aproximativ o treime (31%) din femei raportează că au fost violate în mod repetat de partener, ceea ce raportul defineşte ca „de şase sau mai multe ori”.

• Violenţa împotriva femeilor este una dintre infracţiunile cel mai puţin raportate. Doar 14% dintre femei au raportat la poliţie cel mai sever incident de violenţă suferit vreodată din partea partenerului, în timp ce un procent de 13% au raportat cel mai sever incident de violenţă suferit vreodată cauzate de o altă persoană decât partenerul.

• Una din 10 femei au experimentat o formă de violenţă sexuală din partea unui adult, înainte să împlinească 15 ani.

"Odată cu publicarea sondajului, precum şi cu măsurile ulterioare care trebuiesc luate de politicieni, femeile care au fost victime ale violenţei pot fi încurajate să vorbească. Acest lucru este crucial în aceste ţări, precum şi în rândul anumitor grupuri, unde nu este încă larg răspândit vorbitul deschis despre experienţele personale de violenţă, unde raportarea incidentelor către autorităţile este scăzută şi unde violenţa împotriva femeilor nu este abordată ca o problemă politică de masă", a declarat Morten Kjaerum, directorul Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale.

Situaţia din România

În România 30% dintre femei susţin că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală după vârsta de 15 ani, 24% dintre ele au suferit violenţe din partea partenerului, în timp ce 14% au suferit violenţe din partea unei alte persoane decât partenerul.

În ceea ce priveşte experienţele de violenţă în copilărie, 24% dintre femeile de la noi din ţară susţin că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârstă de 15 ani. Totodată, violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei.

În medie în Europa 55% dintre femei au recunoscut că au suferit o formă de hărţuire sexuală, în timp ce România doar 11% dintre femei susţin că au trecut prin aşa ceva. Referitor la hărţuirea adesea asociată de separarea de partener, la nivel european media este de 18%, iar la noi este de 8%.

Circa 77% dintre femeile din România sunt de părere că violenţa împotriva femeilor este răspândită şi larg răspândită, în timp ce 28% dintre ele cunosc victime ale violenţei în cercul de apropiaţi.

În România, 47% dintre femei au cunoştinţă despre existenţa unei legi care protejează femeile împotriva violenţei domestice, iar 74% dintre acestea nu ştiau de existenţa vreunui serviciu de suport specializat.

Numai 17% dintre respondentele sondajului au declarat că au apelat la poliţie în cazul celui mai sever incident de violenţă suferit vreodată şi doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media la nivel european este de 33%.

Una din problemele de la noi din ţară este că România nu are o linie telefonică de urgenţă specializată pe problema violenţei împotriva femeilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor