România văzută prin ochii lui Cristian Preda

Corupţia, statul de drept, aderarea la Schengen, problema romilor din Franţa, noua Constituţie şi ”guvernul din umbră” al PDL sunt câteva din subiectele abordate de europarlamentarul Cristian Preda în cadrul unui interviu cu Daniela Raţiu, postat pe fortacivicatimis.ro
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.09.2013

Corupţia, statul de drept, aderarea la Schengen, problema romilor din Franţa, noua Constituţie şi ”guvernul din umbră” al PDL sunt câteva din subiectele abordate de europarlamentarul Cristian Preda în cadrul unui interviu cu Daniela Raţiu, postat pe fortacivicatimis.ro

Statul de drept şi corupţia

Întrebat dacă după atâţia ani de când ţara noastră a intrat în UE încă suntem ”repetenţi la materia Statului de drept”, Cristian Preda a precizat că nu trebuie să generalizăm în acest mod.

”Avem, nu e nicio îndoială, repetenţi la materia stat de drept: se numesc Ponta, Antonescu, Dragnea etc. Dar judecătorii de la CCR, de pildă, nu sunt în această situaţie. În 1990, repetentul se numea Iliescu, dar studenţii din Piaţa Universităţii nu aveau restanţe la statul de drept. Pe termen scurt, a câştigat Iliescu. Pe termen mediu, idealurile studenţilor s-au impus. Aşa va fi şi cu USL: au câştigat alegerile de anul trecut, dar vor pierde pariul cu Europa. E bine să privim cu discernământ evoluţiile de la noi. Nu vreau să fiu pus în aceeaşi oală cu USL”, a subliniat Preda.

Europarlamentarul a discutat şi despre nivelul de corupţie din România care în raportul anual al Comisiei Europene privind competitivitatea industriei în UE a atins un nivel deosebit de ridicat după standardele europene.

”Corupţii au început să fie judecaţi şi condamnaţi. Procesele sunt lente, dar aşa e peste tot. Să nu pierdem însă din vedere esenţialul: România de azi nu mai e cea din vremea lui Iliescu şi Năstase, o vreme când, dacă erai la putere, beneficiai de impunitate. O parte a României arată bine. Cred că trebuie să vedem şi partea plină a paharului. Iar cei care, urmând-o pe Monica Macovei, se temeau că numirile noilor procurori în vremea coabitării Băsescu-Ponta vor bloca un proces început în 2005 s-au înşelat”, explică Cristian Preda.

Schengen şi romii

În ceea ce priveşte chestiunea aderării României la spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2014 şi chestiunea romilor care a fost pentru prima dată invocată ca motiv împotriva aderării de către Franţa, Preda a comentat în felul următor: ”Până să ajungă la putere, Ponta trata chestiunea Schengen într-o cheie partizană, susţinând că de vină e dreapta europeană prietenă cu Băsescu. Din momentul în care guverne conduse de socialişti – precum cel olandez sau cel francez – au anunţat blocarea accesului nostru în Schengen, premierul pare să fi înţeles că nu e vorba despre stânga sau dreapta. E tragic că e nevoie să ajungi premier ca să începi să desluşeşti tainele politicii. În orice caz, conexiunea romi-Schengen nu vădeşte altceva decât deriva populistă a unei bune părţi din clasa politică franceză de azi. Pe de altă parte, nici noi nu ne-am străduit prea tare să găsim soluţii pentru romi”.

Noua Constituţie

În ceea ce priveşte noua Constituţie, Cristian Preda a avertizat: ”Cred că nu vom avea prea curând o Constituţie USL. De altfel, nu e bine să avem o Constituţie marcată de amprenta unui partid sau a unei coaliţii. Dacă vrem o Constituţie care să dureze, e nevoie să existe consens în momentul votului final. El poate fi obţinut, cu condiţia să pornim pe acest drum. Deocamdată, nu a fost aşa. Şi PDL a forţat, şi USL a forţat. Profilul preşedintelui intră în pachetul general de negociere. Din nefericire, din 1990 încoace, am fost de foarte puţine ori în faţa unor încercări de consens. Cultura noastră politică e dominată de conflict, de contradicţie, de confruntare. E foarte probabil că viitorul preşedinte să fie ales în baza prevederilor actuale. Asta nu l-ar împiedica însă, cred eu, să facă un efort de consens”.

Comisia de la Veneţia aşteaptă proiectul de Constituţie, iar termenul este sfârşitul lunii septembrie, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, însă USL nu pare să facă demersuri în acest sens în contextul în care referendumul nu pare a putea fi programat în acelaşi timp cu prezidenţialele. Mai mult forumul şi-a suspendat activitatea.

”E culmea: deşi au 70%, useliştii nu reuşesc mai nimic. Cu susţinerea de care se bucură în Parlament, ar putea iniţia consensul despre care vorbeam adineauri. Nu o fac. E lene? E frică? E lipsă de abilitate politică? Greu de spus. Cât priveşte colaborarea cu Comisia de la Veneţia, e penibil să-ţi iei angajamente de care să uiţi”, a comentat Preda.

Guvernul din umbră al PDL

Europarlamentarul vorbea recent pe blogul său despre iniţiativa PDL de a-şi constitui un guvern din umbră, ”o emanaţie a grupării Blaga. Cvasi-totalitatea miniştrilor din umbră sunt susţinătorii actualului lider al PDL”. De asemenea, acesta a observat decizia lui Vasile Blaga, preşedintele PDL, de a păstra ”tăcerea în confruntarea ţintită cu USL”, pentru a-i lăsa locul lui Predoiu, care ar dori ”să cumuleze calitatea de premier din umbră cu cea de prezidenţiabil”.

”E păcat că Blaga şi Predoiu s-au grăbit să facă un guvern 100% pedelist. După ce au amânat luni de zile alcătuirea unui guvern din umbră, puteau face un pas spre personalităţi veritabile din societate sau către aliaţii politici naturali ai pedeliştilor. Sunt părtinitor în privinţa asta, fiindcă am fost suspendat din PDL tocmai pentru că am vorbit răspicat despre nevoia unei opoziţii care să folosească instrumentul shadow cabinet în disputa cu USL. Atunci când introduci în guvernul alternativă doar membri PDL, spui implicit că nu ai nevoie de ajutorul altora. Se pierd astfel resurse preţioase. Şi în Forţa Civică, şi în PNŢCD, şi în Partidul Mişcarea Populară sunt persoane credibile. Compromisul e necesar nu doar în reforma constituţională, ci şi în articularea opoziţiei faţă de USL”, concluzionează Preda.

Cum vede Dreapta lui 2013 Cristian Preda? ”Divizată, lipsită de curaj, în căutare haotică de lider, puţin arogantă, uitucă şi prea puţin interesată de viaţa cotidiană a alegătorilor săi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor