Cristian Preda: MAE face propagandă pentru Oprescu. Candidează la prezidenţiale?

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

"Invitarea lui Sorin Oprescu la reuniunea anuală a diplomaţiei e oare preambulul lansării unei candidaturi la prezidenţiale? Altfel, cum se poate explica propaganda făcută de MAE pentru Oprescu?", explică Preda, pe blogul personal.

Europarlamentarul a afirmat că Sorin Oprescu "mimează destul de bine independenţa", deşi la prima sa alegere a fost sprijinit de o parte importantă din PSD, care nu agrea candidatura lui Cristi Diaconescu, iar la a doua alegere a fost candidatul USL: "La prezidenţialele din 2009, Oprescu a eşuat lamentabil, fiindcă PSD şi PNL au susţinut fiecare în parte un candidat. Ce se pregăteşte acum? USL va avea oare un candidat oficial, dar şi unul - botezat, desigur, independent - care va încerca să culeagă voturile useliste care nu merg către Antonescu?”.

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a fost invitat la Reuniunea Diplomaţiei române - eveniment ce reuneşte corpul diplomatic român - care şi-a început lucrările marţea trecută, în Bucureşti. "De cinci ani am intrat în ritmul sprijinului reprezentanţelor noastre diplomatice de afară şi am încercat să atingem (Primăria Municipiului Bucureşti - n.red.) două dimensiuni - de a crea ambasadorilor şi corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti condiţii de viaţă civilizate, de a colabora permanent cu reprezentanţele româneşti, cu ambasadorii, consilierii, etc, pentru a face cunoscut ce suntem noi, ce dorim noi", a afirmat Oprescu despre prezenţa sa la Reuniune.

Totuşi, Sorin Oprescu a ţinut un discurs neconvenţional care a stârnit zâmbete în public, având o tentă originală, chiar destul de colorată, la adresa participanţilor, folosind termeni neobişnuiţi în mediul diplomatic.

„Dom'le, Guvernul ne cere, Guvernul nu dă niciun ban şi dup-aia ne bastonează pe noi. Asta se întâmplă până şi la Nisa, până la Monaco, ca să dau câteva exemple, la Kazahstan, la Armenia şi la asta e mai simplu: le administrează bastoanele dinainte. Şi atunci băieţii sunt gata formaţi”, a afirmat Oprescu.