România ţine capul plecat în faţa Beijingului. Dă cu piciorul la şansa unor investiţii importante din Taiwan [PressHUB]

Tendinţa UE este să încurajeze schimburile comerciale cu Taiwanul, însă, pentru nu a supăra regimul comunist de la Beijing, România ratează oportunitatea de a dezvolta relaţii economice cu această putere economică asiatică şi nu permite o reprezentanţă de afaceri a Taiwanului la Bucureşti şi nici una românească la Taipei, relatează PressHUB.
În timp ce Lituania, Slovacia, Cehia şi Polonia s-au remarcat drept statele avangardiste din regiunea Europei Centrale şi de Est care au atras investiţii taiwaneze importante în ultimii cinci ani, România înregistrează schimburi economice modeste, spre coada clasamentului european.
În acelaşi timp, România urmează politica “O singură Chină” şi recunoaşte doar guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern legal al Chinei. UE consideră Taiwan un partener de încredere.
Potrivit unui comunicat al Reprezentanţei de Afaceri a Taiwanului la Bratislava, transmis PressHUB, UE şi Taiwan au dezvoltat relaţii solide şi o cooperare strânsă într-o gamă largă de domenii. Mai exact, investiţiile UE în Taiwan au atins 54,9 miliarde de dolari, reprezentând peste 50% din investiţiile străine directe în Taiwan. În acelaşi timp, România a investit doar aproximativ 400.000 de euro în Taiwan.
“România este foarte agresivă în a defini politica «O singură Chină» în termenii Chinei. MAE este condus de nişte comunişti. Este o tradiţie de a păstra o poziţie pro chineză în condiţiile în care toţi partenerii noştri strategici au adoptat o altă politică faţă de Taiwan”, a declarat parlamentarul Cătălin Teniţă, proaspăt întors dintr-o delegaţie în Taiwan.
Rigiditatea României în raport cu Taiwan este relevată atât de poziţia MAE, cât şi de cifrele economice oferite de către Reprezentanţa de Afaceri a Taiwanului în Slovacia, oficiu care se ocupă şi de relaţia cu România, mai precizează site-ul citat.
“România respectă politica «O singură Chină» şi nu are relaţii oficiale cu Taiwan. Pentru datele privind schimburile comerciale dintre România şi Taiwan, vă rugăm să vă adresaţi Ministerului Economiei şi Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, care gestionează aceste aspecte. Contactele între firme, societăţi economice, universităţi şi organizaţii non-guvernamentale din România şi Taiwan nu sunt echivalente contactelor oficiale dintre autorităţi şi nu contravin politicii unei «Singure Chine».
În contextul expus, România nu a stabilit relaţii diplomatice sau consulare cu Taiwan, astfel încât cetăţenii români rezidenţi sau aflaţi temporar în Taiwan beneficiază de servicii consulare, asistenţă şi protecţie consulară prin intermediul Secţiei consulare a Ambasadei României la Beijing şi oficiilor consulare de carieră ale României din Republica Populară Chineză”, este explicaţia MAE la solicitarea PressHUB.
Articolul integral aici.