Efectul turului 1. România ar putea ajunge în categoria "junk". Avertisment S&P Global

George Simion (captura video)
Ana Ion
11.05.2025

Agenţia de rating S&P Global avertizează că actualele tulburări politice din România pun sub „o ameninţare tot mai mare” ratingul de credit pentru gradul de investiţii al ţării, scrie Reuters.

Pieţele financiare din România au fost zguduite săptămâna aceasta după victoria candidatului prezidenţial de extremă dreapta George Simion în primul tur de scrutin, ceea ce a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie a Europei Centrale, arată agenţia de ştiri citată.

Premierul Marcel Ciolacu a demisionat în urma rezultatului, declanşând prăbuşirea guvernului de coaliţie pro-occidental şi provocând îngrijorări extinse legate de finanţele deja tensionate ale ţării.

Un sondaj a arătat că Simion, un eurosceptic vocal, ar câştiga turul decisiv al alegerilor din 18 mai. În aceste condiţii, S&P a avertizat că procesul decizional va deveni mai fragmentat şi mai instabil în următoarele luni, indiferent de rezultat, ceea ce va duce la „o creştere economică, rezultate fiscale şi externe mai slabe decât presupunerile noastre deja pesimiste”.

În prezent, România are ratingul BBB- atât la S&P, cât şi la Fitch, şi un echivalent Baa3 la Moody's. Toate cele trei agenţii au o perspectivă „negativă”. Acestea sunt cele mai scăzute ratinguri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că orice retrogradare va duce la intrarea în aşa-numita categorie "junk".

Aceasta, de regulă, descurajează investitorii internaţionali conservatori şi, prin urmare, creşte costurile de împrumut.

România înregistrează deja cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depăşind 9% din PIB.

Principalele sale surse de finanţare sunt de asemenea afectate de situaţia politică, a declarat S&P, accesul la piaţa Eurobondurilor fiind „slăbit... ceea ce duce la presiuni asupra cursului de schimb şi pieţei obligaţiunilor interne”.

Moneda României, leul, a scăzut cu aproape 3% faţă de euro, forţând banca centrală să intervină pentru a încerca să o stabilizeze.

Riscuri privind consolidarea fiscală

Economiştii de la Bank of America au declarat că se aşteaptă ca Fitch să retrogradeze ratingul României cu o treaptă în august, întrucât probabilitatea crescută a unui preşedinte naţionalist şi a unei schimbări de guvern adaugă riscuri suplimentare la calea de consolidare fiscală a României.

„Acest lucru, în opinia noastră, înseamnă că UE ar putea lua în considerare suspendarea fondurilor în iunie-iulie, iar o retrogradare de rating pare, de asemenea, greu de evitat.”

Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm de după pandemia de COVID-19, iar un important grup de angajatori a avertizat săptămâna aceasta că turbulenţele politice ar putea împinge ţara în recesiune.

Rezultatul şocant al primului tur de scrutin de duminică a dus şi la creşterea randamentului obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani – un indicator al costului de împrumut al guvernului – cu aproximativ 100 de puncte de bază, ajungând la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Analiştii de la JPMorgan au avertizat asupra unei potenţiale devalorizări de 15-20% a leului faţă de euro dacă instabilitatea se va agrava după turul decisiv de alegeri.

Banca centrală a cheltuit probabil între 5 şi 10 miliarde de euro din rezervele sale valutare în ultimele zile pentru a susţine leul, potrivit estimărilor economiştilor şi băncilor de investiţii.

Scenariile post-electorale luate în calcul de S&P includ posibilitatea formării unui guvern minoritar instabil, care ar încerca să continue consolidarea fiscală, sau organizarea de alegeri parlamentare anticipate, ceea ce ar întârzia suplimentar măsurile de reducere a deficitului bugetar.

Un al treilea scenariu, mai optimist, ia în considerare formarea unui guvern de uniune naţională, care să aibă suficient sprijin pentru stabilizarea fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor