Erdogan către UE: Turcia nu îşi va schimba legile privind terorismul

Liderul turc Erdogan a ameninţat UE că nu va modifica legile turce privind terorismul. Aceasta fiind una dintre condiţiile prevăzute de recentul acord Turcia-UE privind refugiaţii, rămâne de văzut ce efect va avea atitudinea preşedintelui turc asupra înţelegerii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri Uniunii Europene că Turcia nuva modifica legile privind terorismul.

Asupra Turciei s-au făcut presiuni în acest sens pentru că aceasta este o parte a acordului privind refugiaţii. Ankara a fost de acord de probă să oprească solicitanţii de azil să ajungă în Europa, iar în schimb UE a promis Turciei ajutoare în valoare de câteva miliarde de euro şi suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în Europa.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a negociat planul, dar acesta a demisionat săptămâna trecută pe neaşteptate. Deşi el a susţinut că nu s-a întâmplat nimic, există speculaţii că nu s-a mai înţeles cu Erdogan, care doreşte să obţină un control şi mai mare asupra ţării.

“Ei susţin că ‘voi aboli sistemul de vize; aceasta este condiţia’. Îmi pare rău, noi mergem pe drumul nostru şi voi pe al vostru. Cădeţi de acord cu cine puteţi fi de acord”, a declarat Erdogan în timpul unei întâlniri cu UE.

Uniunea Europeană are 72 de cerinţe ca un stat să primească autorizaţia pentru călătorii fără vize. Unul dintre elemente implică restrângerea definiţiei terorii.

Unii experţi consideră că legile vaste ale Turciei privind terorismul permit guvernului să îi reducă la tăcere pe toţi cei care se află în tabăra opusă. În lunile recente, a avut loc o campanie de suprimare a jurnaliştilor şi dizidenţilor politici.

Erdogan a declarat, de asemenea, că urgent este necesar un sistem prezidenţial deplin, după ce Davutoglu s-a retras din funcţie. Ideea sistemului executiv a fost o sursă de neînţelegeri între Erdogan şi premier.

În plus, Davutoglu urma să se întâlnească cu preşedintele american Barack Obama în această lună.

“Primirea mai bună a lui Davutoglu în Washington, D.C., l-a înfuriat pe Erdogan, susţin oamenii”, a declarat dr. Aykan Erdemir, fost membru al Parlamentului turc.