România pe locul 2 în UE în topul scumpirilor la carburanţi

. (Miguel Villagran / Getty Images)
Loredana Diacu
24.03.2014

Deşi acciza pe carburanţi nu a "umflat" încă preţurile la pompă, în urma schimbării modului de calcul a accizelor începând cu 2014, preţul benzinei în România a înregistrat a doua cea mai mare creştere din UE. Ţara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană, după Cipru, în ceea ce priveşte scumpirea benzinei în primele trei luni ale anului, reiese din datele Comisiei Europene.

Preţul mediu în România al unui litru de benzină Euro-super 95 a crescut cu aproximativ 3%, de la 1,22 euro la finele lui 2013, la 1,26 euro la jumătatea lunii martie a,c, în timp ce în Cipru, singura ţară care ne întrece în materie de scumpiri la carburanţi, preţul litrului de carburant a crescut cu 6,5%, conform Gândul, de la 1,33 euro la 1,42 euro, în acelaşi interval.

Merită menţionat că în toate statele din jur, benzina s-a ieftinit. În Bulgaria, preţul carburanţilor a scăzut cu 3,3 procente, de la 1,32 de euro pe litru la 1,27 de euro pe litru, iar în Ungaria, benzina s-a ieftinit cu 2,5%, de la 1,36 euro pe litru la 1,33 euro pe litru. Per ansambu, carburanţii s-au ieftinit în perioada ianuarie 2013 - martie 2014 în zece state europene.

Preţuri fără taxe

În prezent, România se află pe locul patru la nivel european în ceea ce priveşte creşterea preţurilor cerute de companiile petroliere, neinfluenţat de taxe şi impozite. Litrul de carburant s-a scumpit în primele trei luni ale anului anului 2014 cu 2,5%, de la 62 de eurocenţi la 63 de eurocenţi, fără taxe, conform Comisiei Europene.

Cea mai mare creştere a preţului benzinei fără taxe şi impozite a cunoscut-o Belgia, litrul de carburant ajungând la circa 67 de eurocenţi, în creştere cu 5,7% faţă de finele lui 2013.

Pe locul doi s-a clasat Luxemburg, unde majorarea a fost de aproape 4%, iar pe locul trei s-a clasat Letonia, cu o creştere de 3% a preţurilor.

Noi scumpiri

Din aprilie, odată cu introducerea accizei de 7 eurocenţi per litru de carburanţi, preţul carburanţilor va creşte din nou, cu 40 de bani pe litru, potrivit calculelor Guvernului. Dacă acciza ar fi fost introdusă în ianuarie, aşa cum intenţiona cabinetul Ponta II, scumpirea totală a carburanţilor ar fi fost de circa 9%, cea mai mare din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor