România, în urcare cu cinci poziţii, în clasamentul libertăţii presei

Ziare la vânzare
Ziare la vânzare (Epoch Times România)

Potrivit organizaţiei Reporters sans Frontières (Reporteri fără Frontiere), România a urcat cinci poziţii, de pe locul 47, pe 42, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei. Primele locuri în clasamentul realizat anual de organizaţia franceză sunt ocupate de Finlanda, Olanda şi Norvegia.

De cealaltă parte, ţara unde libertatea presei este cel mai puţin respectată este, potrivit site-ului RSF, statul Eritreea, situat în partea de nord - est a Africii. Acesta se află pe ultimul loc în clasamentul care include 179 de ţări şi provincii, fiind urmat, în ordine, de Coreea de Nord, Turkmenistan, Siria, Somalia, Iran, China, Vietnam, Cuba, Sudan şi Yemen.

Republica Moldova s-a situat pe locul 55, în cădere cu două locuri, faţă de anul precedent, însă cea mai mare cădere a înregistrat-o Mali, 74 de locuri, până pe poziţia a 99-a (faţă de clasamentul de pe 2011), mai ales din cauza puciului din 22 martie 2012, de la Bamako, informează money.ro.

Clasamentul realizat de organizaţia non-guvernamentală Reporteri fără Frontiere descrie Turcia, ţară care se situează pe locul 154, în cădere cu 6 poziţii faţă de anul trecut, ca "cea mai mare închisoare pentru jurnalişti, mai ales pentru cei care au păreri critice faţă de modul în care autorităţile tratează chestiunea kurdă".

Cu toate acestea, RSF semnalează şi "îmbunătăţiri majore" şi progrese importante în cazul unor ţări, în ceea ce priveşte respectarea libertăţii presei. Printre acestea se numără statul Malawi, care a urcat 71 de locuri, până pe poziţia a 75-a. De asemenea, Coasta de Fildeş a urcat de pe locul 96 pe 63 şi pare a fi ieşit din criza postelectorală dintre partizanii lui Laurent Gbagbo şi Alassane Ouattara.

În vreme ce Birmania a urcat 18 locuri, până pe poziţia a 151-a, India se situează, pe cel mai jos nivel din 2002 până în prezent, coborând 9 locuri, până pe poziţia 140, mai ales din cauza cenzurii pe internet în continuă dezvoltare.

Raportul Reporteri fără Frontiere arată că în China nu s-a înregistrat nicio ameliorare, aceasta situându-se pe poziţia a 174-a, din cauza numărului ridicat de jurnalişti şi bloggeri din închisori, fapt care arată că accesul la informaţie este afectat grav.

RSF mai subliniază că represaliile care se fac simţite de la întoarcerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte au făcut ca Rusia să coboare 6 locuri, până pe 148. Totodată, cel mai recent clasament atrage atenţia că "modelul european se erodează", deşi 16 ţări din Uniunea Europeană figurează în primele 30 de poziţii.

"Instituţiile instrumentează în mod periculos «legi-căluş», în ţări precum Ungaria (locul 56, -16) şi Grecia (84, -14)", avertizează RSF.

Clasamentul are în vedere şase criterii pentru fiecare ţară: pluralismul, independenţa media, noţiunile de mediu şi autocenzură, cadrul legal, transparenţa şi infrastructura mass-media. Fiecare ţară obţine o notă de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu "o situaţie ideală".

Reporters sans Frontières este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de 28 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii