România, codaşă la respectarea drepturilor angajaţilor

România are unul dintre cele mai scăzute rating-uri din UE în privinţa respectări drepturilor angajaţilor, situându-se pe penultimul loc, alături de Polonia, în rândul statelor în care dreptul muncii e încălcat sistematic, arată un nou infografic prezentat de Fundaţia Friedrich Ebert în cadrul proiectului Monitorul Social.
(photos.com)
Matei Dobrovie
21.08.2015

România are unul dintre cele mai scăzute rating-uri din UE în privinţa respectării drepturilor angajaţilor, situându-se pe penultimul loc, alături de Polonia, în rândul statelor în care dreptul muncii e încălcat sistematic, arată un nou infografic prezentat de Fundaţia Friedrich Ebert în cadrul proiectului Monitorul Social.

Potrivit datelor, din statele membre UE doar Grecia se situează înaintea României, fiind singura ţară în care nu există garanţia dreptului muncii (la fel ca în Turcia, Ucraina sau Belarus). La polul opus, în categoria statelor în care dreptul muncii e încălcat doar uneori, se situează Franţa, Austria, Germania, ţările nordice, dar şi state din fostul bloc socialist, precum Slovacia, Lituania sau Estonia.

În afara faptului că drepturile angajaţilor sunt încălcate sistematic, România are şi cea mai mică compensaţie a angajaţilor din toate statele membre ale UE (2014). Cu o compensaţie a angajaţilor reprezentând doar 31,3%% din PIB, România se situează la coada clasamentului european, la mare distanţă faţă de media europeană (47,9%), de state ca Franţa sau Germania, unde procentul trece de 50%, dar şi de statele vecine cum e Ungaria ( 43,7%) sau Bulgaria (40%).

Pe de altă parte, deşi în ultimii ani efectivul salariaţilor din economie a crescut semnificativ, ponderea remuneraţiei salariale în PIB a continuat să scadă în ţara noastră.

Infograficul privind respectarea drepturilor angajaţilor şi remuneraţia salariaţilor poate fi consultat aici. Date despre evoluţia negativă a ponderii remuneraţiei salariaţilor în ultimii ani puteţi găsi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor