România, Bulgaria şi Italia, alături de Indonezia şi Bangladesh

O "uniune politică" a Europei poate părea atrăgătoare, dar ea va include inevitabil şi statele membre mai slabe ale UE, care nu se disting în domenii precum lupta împotriva fraudei, a corupţiei, a pluralismului, prin deschidere sau libertatea presei, consideră politologul olandez Alfred Pijpers, care publică un amplu material în ediţia de joi a ziarului De Volkskrant
Herman Van Rompuy (C), Jose Manuel Barroso (D) şi preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev (L) la o conferinţă comună de presă 15 decembrie 2011, în urma summit-ului de la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
27.04.2012

O "uniune politică" a Europei poate părea atrăgătoare, dar ea va include inevitabil şi statele membre mai slabe ale UE, care nu se disting în domenii precum lupta împotriva fraudei, a corupţiei, a pluralismului, prin deschidere sau libertatea presei, consideră politologul olandez Alfred Pijpers, care publică un amplu material în ediţia de joi a ziarului De Volkskrant, care apare la Amsterdam.

În acest context, politologul vorbeşte de Franţa şi Italia, de exemplu, cele două cele mai mari economii din zona euro după Germania, care sunt, potrivit Freedom House, "democraţii defectuoase" şi nu democraţii depline. Italia, din cauza conflictului de interese din ţară între autorităţi şi mass-media (sub Berlusconi), este descrisă ca fiind "parţial liberă" şi se găseşte, împreună cu Bulgaria şi România, de asemenea membri ai UE, în aceeaşi categorie ca Indonezia şi Bangladesh.

În aceste aspecte, Olanda înregistrează un scor cu mult peste media europeană. Ea este, potrivit Freedom House, democraţia parlamentară cu cele mai bune rezultate dintre cele şaptesprezece ţări ale zonei euro. Aşadar nu este cu adevărat tentant, pentru Olanda, să împartă puterea la Bruxelles cu ţările care, în termeni de democraţie şi de exercitare a puterii, nu sunt foarte performante.

Sub titlul „Hai să lăsăm Germania să controleze tot!”, politologul olandez crede că în loc să visăm la o uniune federală la cheremul ţărilor prea puţin performante din punct de vedere democratic şi economic, ar trebui să întărim rolul statelor cele mai virtuoase şi să le încredinţăm conducerea afacerilor.

Acum când criza financiară din Europa pare temporar evitată, ideile despre viitorul Uniunii Europene se dezleagă puţin câte puţin. În Germania, mai ales, dezbaterea este deja în toi. Angela Merkel vrea să înlocuiască Tratatul de la Lisabona şi să pună în aplicare "reforme structurale majore". Iar ministrul de externe german, Guido Westerwelle, este în favoarea unei noi "Constituţii Europene" cu puternice caracteristici supranaţionale. Deputatul european Sophie in 't Veld pledează şi ea, în De Volkskrant, pentru "o uniune politică puternică", înlăturarea "drepturilor de veto blocante", şi un preşedinte al Comisiei Europene ales prin sufragiu direct.

Reţete cunoscute, scoase din vechea cutie de idei federaliste. Dar a venit totuşi momentul să punem în pod această cutie. Germania a dovedit într-adevăr în timpul crizei financiare că îşi poate folosi greutatea ei economică şi politică în Europa în propriul ei interes. De asemenea, multe principii pe care se bazase integrarea europeană de după război sunt astăzi depăşite.

Şi în primul rând ideea că integrarea europeană este necesară pentru a controla Germania. Această motivaţie era probabil legitimă imediat după război, dar controlul Germaniei cu ajutorul unor instituţii europene (supranaţionale) prezenta mai ales un interes economic pentru Franţa. Tratatele europene serveau, într-o piaţă comună, la protecţia agriculturii şi industriei franceze de dinamismul exporturilor germane. Timp de zeci de ani, o republică federală conştientă de vina ei a servit, sub presiunea (morală) a Franţei, drept Zahlmeister, trezorier pentru Europa.

A reieşit foarte clar, din desfăşurarea crizei financiare, că şefii de guvern europeni îşi pot impune dorinţele asupra executivului de la Bruxelles. În ierarhia europeană, Consiliul European reprezintă conducerea UE, cu Van Rompuy drept secretar, iar preşedintele Comisiei Europene, José; Manuel Barroso drept asistent al acestuia. Ar fi deci oarecum bizar de a-l alege pe cel din urmă prin sufragiu universal, aşa cum doresc neo-federaliştii de la Berlin şi Strasbourg. Ar fi mai logic de a consolida Consiliul European, obţinând totuşi mai multe garanţii pentru ţările mici.

Atâta timp cât este vorba despre comerţ şi compoziţia batoanelor de ciocolată, nu este nimic de netrecut. Dar alta ar fi situaţia dacă, într-o adevărată uniune politică, state membre ale căror practici democratice lasă de dorit, dar care sunt majoritare, ar lua decizii cu privire la impozite, la buget sau la pensii. Ca să nu mai vorbim despre eutanasie sau alte subiecte importante pentru Olanda şi care ar putea fi întâmpinate cu un "veto

La Berlin, se înţelege acum că Germania poate şi trebuie să joace un rol de lider în Europa. Ulrike Guerot, din think-tankul European Council on Foreign Relations, numeşte aceasta "deşteptarea germană" şi chiar "catharsis". Dar nu îndrăzneşte încă să tragă concluzia logică: cu o astfel de conducere, este necesară o altă organizare a cooperării europene. Cu mai puţine elemente federale, şi mai mult spaţiu pentru o adunare a forţelor statelor europene cel mai bine calificate într-o economie mondială deschisă.

*

Alfred Pijpers este un profesor universitar olandez, profesor de Relaţii internaţionale la Universitatea din Leyde. A fost anterior cercetător în cadrul Programelor europene ale Institutului Clingendael, un think thank indepedent de relaţii internaţionale. Este autorul mai multor cărţi, printre care “The politics of European Treaty Reform” ("Politicile reformei tratatelor europene")

Cotidianul olandez De Volkskrant (Ziarul poporului) are o istorie de aproape 100 de ani (înfiinţat în 1919) şi este acum lectura favorită a progresiştilor din Amsterdam. Cu circa 200.000 de exemplare zilnic, este considerat a fi al treilea cotidian olandez ca tiraj şi importanţă după De Telegraaf şi Algameen Dagblad

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor