România a acordat încă 3 milioane de euro pentru grădiniţele din Moldova

Dezvoltarea relaţiei cu Moldova este o prioritate a politicii externe a României, iar guvernul român pune un accent major pe derularea de proiecte punctuale, în economie, cultură, transporturi, energie, dezvoltare durabilă etc.
Ex-ambasadorul României în RM, Marius Lazurcă la redeschiderea unei grădiniţe din Moldova. (report.md)
Ştefan Sârbu
08.11.2016

Guvernul României, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a virat Republicii Moldova o contribuţie financiară nerambursabilă în valoare de 3 milioane de euro. Conform Programului de cooperare pe anul 2016 dintre cele două state, suma este destinată finanţării a 83 de grădiniţe din Republica Moldova. Acordarea sumei a fost aprobată în şedinţa Guvernului român din data de 5 octombrie 2016, prin Memorandum.

Este vorba despre cooperarea demarată în anul 2010, prin semnarea Acordului privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Moldovei de către România. Acordul a fost semnat în iunie 2010 şi a fost urmat de un număr de cinci protocoale adiţionale.

În anul 2014, a fost încheiat Programul de cooperare pe anul 2014 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi Chişinău, în data de 09.04.2014, în baza Articolului 1 din Acord, prin care a fost acordată o finanţare în sumă de 19.922.505,57 de euro, pentru realizarea de proiecte de investiţii în infrastructura educaţională, grădiniţe.

Menţionăm că în perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de guvernele celor două ţări şi a protocoalelor adiţionale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte.

Astfel, în anul 2014, Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro pentru 836 de şcoli şi grădiniţe din Moldova.Tot în 2014, Guvernul român a donat, prin intermediul MDRAP, către Ministerul Educaţiei din Moldova, 100 microbuze destinate transportului de elevi, iar în 2013, în baza aceluiaşi Acord, Moldovei i-au fost acordate, pentru anul 2014, o contribuţie financiară nerambursabilă în valoare de până la 5,289 de milioane de euro, pentru cofinanţarea conductei Iaşi-Ungheni, care va conecta sistemele naţionale de transport gaze din cele două ţări.

Dezvoltarea relaţiei cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României, ţara vecină fiind angajată ferm în susţinerea procesului de integrare europeană a Moldovei, pe fondul modernizării de ansamblu şi implementării de reforme democratice. În acest context, guvernul român pune un accent major pe derularea de proiecte punctuale, convenite la nivel sectorial, care să confere cooperării celor două ţări în economie, cultură, transporturi, energie, dezvoltare durabilă etc. o dimensiune pragmatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor