Tandem muzical fantastic, dirijorul Misha Katz şi pianistul Dan Grigore, la Sala Radio

Dan Grigore (pian) şi Misha Katz (pupitru dirijoral) într-un tandem muzical fantastic.
Dan Grigore (pian) şi Misha Katz (pupitru dirijoral) într-un tandem muzical fantastic. (clasicradio.ro)

Marele pianist Dan Grigore, încadrat de celebra publicaţie Les grands pianistes du XX-eme siecle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clară Haskil, Dinu Lipatti şi Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naţionale Radio, unde, la pupitrul dirijoral se va afla Misha Katz, „dirijorul vrăjitor”, care dansează pe scenă, adorat de public şi detestat în aceeaşi măsură de tradiţionalişti, pentru gestica pasională.

Programul concertului va cuprinde Uvertura în stil italian, D 590, de Fr. Schubert, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73 — Imperialul de L. van Beethoven şi Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 — Din lumea nouă de A. Dvorak.

Cei doi artişti nu se află la prima întâlnire pe scenele din România, concertele în tandemul Misha Katz-Dan Grigore, fiind vândute cu casa închisă.

Puţini sunt, în istorie, dirijorii în stare să stârnească valuri de entuziasm şi ardoare precum dirijorul Misha Katz (62 de ani). Detestat de specialişti, pentru că nu respectă regulile tradiţionale de dirijat, Misha Katz face la fiecare concert un spectacol, fiind un veritabil „showman“. Artistul sparge cu bună ştiinţă tiparele tradiţionale, aproape că dansează în timp ce dirijează. Katz mişcă mâinile în toate părţile, gestica sa fiind catalogată de muzicologi drept „exagerată“.

Pianistul Dan Grigore însă i-a acordat credit dirijorului francez, tandemul lor fiind foarte gustat de public. „Pianul îmi dă energie, îmi reaşază undele interioare într-un fascicul care poate fi concentrat spre o ţintă. Când cânt, devin o antenă care captează. E ca şi cum m-aş ruga. Parcă aş fi în lumina unei raze care cade pe mine în momentul acela, dar nu ca să mă pună pe mine în valoare, ci ca să-mi dăruiască ceva din splendoarea ei,” consideră pianistul Dan Grigore.

MISHA KATZ

"Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin". - Leonard Bernstein

Născut la Rostov în Rusia, dirijorul Misha Katz a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijatul de orchestră. De asemenea, din anul 1973 a studiat la Conservatorul din Rostov cu profesorii Yakov Slobodkin şi Alexander Volpov. În anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova.

În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în anul 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici care a fost invitat în anul 1994 să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical.

Aprecierea de care se bucură Misha Katz a făcut ca numele său să fie înscris pe agendele unor importante festivaluri internaţionale în Monte Carlo, Bregenz, Mexico City, Ierusalim, Santander, Sion, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro, Moravia. Totodată, artistul a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Anglia, Belgia, Rusia, Franţa, Spania, Elveţia, România, Polonia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Israel, Monaco, Ucraina, Germania, Mexico, Italia sunt ţări în care dirijorul Misha Katz a repurtat succese după succese, fiind aplaudat şi apreciat ca unul dintre puţinii dirijori care reuşesc să transmită publicului un mesaj artistic aparte.

În anul 1996 a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale din Belarus, în 1998 a fost numit dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, precum şi dirijor permanent al Orchestrei de Cameră Soliştii Rusiei, iar din anul 2007 este dirijor principal invitat al orchestrei Slovak Sinfonietta. În anul 2002 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Mexico City. Misha Katz a fost director artistic al Festivalului internaţional Solomon Mikhoëls (Franţa), festival realizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui Jacques Chirac, în anul 2005 a fost numit director artistic al International Peace Festival, sub Înalt Patronajul Preşedintelui Nicolas Sarkozy, iar din anul 2012 festivalul este organizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui François Hollande.

De-a lungul timpului a fost distins cu Golden Menorah de către B'nai B'rith (2005), Medalia Franceză de Aur pentru Merite şi Dedicare, Mendalia UNESCO Cinci Continente (2013), Medalia de Aur conferită de Liga Universală pentru Bunăstare Publică, Medalia Solomon Mikhoëls (2014). Misha Katz este cofondator al proiectului Cultură fără graniţe, organizat sub auspiciile UNESCO.

DAN GRIGORE

Aşezat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, el este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac.

Din cauza constantului său non-colaboraţionism, regimul comunist a facut eforturi susţinute pentru a-l marginaliza dar marele talent şi personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceauşiste.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, a primit prima disticţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - "Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor" - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului "Steaua României". Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de "Pianist al Casei Regale" şi i s-a conferit decoraţia regală "Nihil Sine Deo".

"Dan Grigore are o senzaţională clasă mondială!" (Kleine Zeitung);

"Ascultătorului i se opreşte respiraţia." (Berliner Zeitung);

"Îl ascultam fascinaţi…" (Le Monde);

"Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă." (Tagesspiegel);

"Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume !" (Sergiu Celibidache);

"România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu şi Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX şi în ce-i priveşte pe ultimii doi, şi ale începutului de secol XXI, patru individualităţi imposibil de încadrat într-o şcoală anume: sunt înainte de toate, artişti singulari. " (Les grands pianistes du XXe siècle, Editura Buchet-Chastel).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură