Rochii “De poveste” - interviu cu Amalia Buie
alte articole
În furia galopantă a trendurilor şi designerilor vestimentari de pe scena vieţii cotidiene, în efemerul din ce în ce mai superficial şi vanitos al modei, am descoperit o perlă de frumuseţe, decenţă şi înţelepciune: ţinutele marca Amalia Buie.
Amalia creează punând în valoare feminitatea. Apanajele rochiilor sale sunt eleganţa sobră, calitatea şi delicateţea date de linia croiului, culorile, decoraţiunile realizate manual şi materialele folosite. Piesele vestimentare Amalia Buie sunt frumoase şi pe faţă şi pe dos, creatoarea punând preţ pe aspectul tehnic al creaţiilor sale: „este important ca piesa să fie croită şi cusută impecabil, astfel chiar şi piesele cele mai pretenţioase să fie comode, iar dosul să arate la fel de curat ca şi faţa”.
Amalia este graţioasă, echilibrată şi vitală, o fire artistică şi personalitate complexă, făcând nu doar din piesele sale vestimentare ci şi din întreaga ei prezenta o operă de artă.
R: Ce v-a determinat să alegeţi cariera de creator de modă?
Amalia Buie: Relaţia mea cu arta a început acum mulţi ani, prima dată la modul instinctiv pe când aveam doar doi-trei ani şi adoram să desenez pe pereţii apartamentului sau să scrijelesc mobilierul, spre disperarea părinţilor. Cu timpul pasiunea mea pentru desen şi pictură avea să devină un stil de viaţă, astfel am urmat Şcoala de Arte secţia modă după care am urmat şi Facultatea de Arte Vizuale având două specializări – Imprimeu textil şi design vestimentar, promoţia 2007. Nu am ales la un moment dat să fiu creatoare de modă, a venit de la sine, pentru că era visul meu din copilărie. Pictura a fost şi a rămas o parte importantă din mine, nu sunt doar designer.
În anul 2008, Amalia a debutat cu expoziţia de pictură ,,Woo-Doo, Mister African”, iar în 2011 a creat prima colecţie vestimentară numită ,,Mesajul lui Napoleon” pe care a prezentat-o la Festivalul Naţional din Braşov. Această primă colecţie i-a adus Amaliei Buie locul II. Aceeaşi colecţie a avut şi mai mare succes la Festivalul Naţional ,,Culorile Toamnei”, care a avut loc la Piteşti. Acolo a concurat cu alţi 13 designeri, iar juriul, prezidat de Cătălin Botezatu, a desemnat-o câştigătoarea concursului. Tot în anul 2011 a reuşit să deschidă primul atelier de creaţie.
R: V-a fost greu să ajungeţi până aici?
Amalia Buie: În anul 2011 am deschis atelierul din Oradea şi am lansat prima mea colecţie personală “Mesajul lui Napoleon” la Festivalul naţional de modă “Culorile Toamnei”. M-am întors acasă plină de speranţă şi încredere cu locul 1. Pe atunci abia învăţam ce înseamnă să ai o afacere, ce înseamnă responsabilitatea şi a fost greu. O spun şi nu mi-e ruşine să recunosc că în primul an de-abia puteam să plătesc cheltuielile de întreţinere ale atelierului. Am învăţat multe, am făcut şi greşeli, dar cel mai important este faptul că am perseverat chiar şi când situaţia părea fără ieşire. Astfel am evoluat şi am clădit cărămidă cu cărămidă cariera mea. Cu toate că am realizări simt că sunt încă la început de drum şi cu siguranţă mai am multe de învăţat, greşeli de comis, oameni şi locuri de cunoscut şi cucerit.
Ţinutele Amalia Buie se adresează tuturor femeilor care vor să se îmbrace cu stil şi decenţă, clientele sale având vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani. Toate piesele sunt realizate cu simţul răspunderii, cu interes pentru cele mai mici detalii, din materiale preţioase precum mătasea naturală, dantela franţuzească, pielea naturală, tulle-ul şi brocartul împodobite cu perle de cultură şi cristale swarovski.
R: Ce vă inspiră atunci când creaţi?
Amalia Buie: Întotdeauna mi-au plăcut poveştile şi cred cu tărie că binele şi adevărul triumfă până la urmă în orice situaţie.
R: Asta ne aduce la noul proiect Amalia Buie. Ne puteţi spune câte ceva despre el?
Amalia Buie: Cel mai recent proiect al meu are ca sursă de inspiraţie basmul “Albă ca Zăpada” şi se numeşte “De poveste”. Pornind de la ideea de a pune în scenă binele şi răul la modul clasic, am creat o serie de rochii potrivite pentru cele două tipologii contrastante, şi anume pentru personajul pozitiv şi cel negativ. Am lucrat patru luni la piese, toate broderiile sunt realizate manual de mine. Am avut o echipă extraordinară cu care am lucrat la shooting şi alături de care am reuşit să regizez povestea aşa cum am visat. Deoarece aveam nevoie de o locaţie cu arhitectură gotică, fotograful cu care am colaborat (Dan Peret) mi-a sugerat câteva locaţii potrivite şi am ales castelul Huniazilor ca variantă ideală”.
R: Am înţeles că acest proiect este de importanţă istorică, deoarece va apărea în publicaţia Istoria modei 1989-2013 şi că este un nou concept în arta contemporană.
Amalia Buie: Povestea şi creaţiile au rolul de a dezvălui adevăratul scop al proiectului: noul concept. Astfel am recreat ideea de prezentare a subiectului artistic. Totul a pornit în urmă cu un an când mi-am pus întrebarea în ce manieră mi-aş dori să îmi prezint următoarea colecţie. Revelaţia a venit atunci când nu am găsit un răspuns deoarece modalitatea potrivită pentru mine şi creaţia mea nu exista în momentul respectiv, trebuia concepută, creată. Astfel a luat naştere conceptul “Gothic episode”, care este o modalitate de exprimare în arta contemporană, prin care se prezintă subiectul artistic la modul episodic într-un ambient clar-obscur filmic, uşor sumbru cu note arhitecturale gotice .
Pentru a mă face mai bine înţeleasă de către public nu am ales o variantă abstractă, am ales calea mai uşor de perceput pentru cei din jurul meu. Rolul acestui concept este de a rafina prezentarea creaţiei vestimentare contemporane aducând un ton mai intim, misterios, cu o sensibilitate aparte permiţând reînnoirea limbajului vestimentar.
Conceptul “Gothic episode” este compatibil cu domenii tradiţionale ca pictura şi arta vestimentară cât şi medii moderne precum fotografia, proiecţiile de film sau video. Când mi-am creat propria cale de exprimare estetică nu mi-am dat seama că ar putea fi o sursă si pentru alţi creatori de modă sau artişti din alte domenii. Dar acum Cred cu tărie că acest concept, odată înţeles, ar putea deveni un nou curent”.
R: Pentru încheiere, spuneţi-ne ce transmiteţi publicului prin arta dumneavoastră?
Amalia Buie: Aş vrea să inspir publicul şi să atrag atenţia asupra faptului că vestimentaţia este artă. Eu am gândit acest proiect la modul conceptual cu scopul de a realiza mai mult decât rochii transpuse într-o poveste. Este vorba de o modalitate de prezentare a subiectului cu o gândire mai amplă asupra a ceea ce înseamnă vestimentaţia la ora actuală în România.
S-a ajuns ca totul să fie atât de comercial şi să apară atât de mulţi adepţi şi designeri încât publicul este indus în eroare asupra originalităţii şi calităţii produselor.
Intraţi în povestea Amaliei Buie vizionând fotoslideul cu imagini ale colecţiei “De poveste” aici: http://epochtimes-romania.com/articles/2014/07/fotoslide_578.html