RM: Şeful Consiliului Audiovizualului a anulat dispoziţia privind modul de reflectare a virusului Wuhan la TV şi Radio

Maria Maevschi
27.03.2020

alte articole

Protest al jurnaliştilor la Parlamentul R. Moldova de ziua presei (facebook.com/C. Grigoriţă)
Maria Maevschi
27.03.2020

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoş Vicol, şi-a anulat Dispoziţia nr. 2 cu privire la modul în care televiziunile şi posturile radio ar trebui să reflecte subiectele legate de pandemia de coronavirus. Potrivit MEDIA AZI, Vicol a precizat într-un comunicat de presă că a luat această decizie după ce documentul emis pe 24 martie a generat critici printre jurnalişti şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale.

„Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale - 'Cooperarea cu societatea civilă' - şi ţinând cont de faptul că Dispoziţia nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnalişti şi ONG-uri (...), care au calificat-o drept 'abuz' şi 'cenzură' a autorităţii de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziţie”, a anunţat Vicol în seara zilei de 26 martie.

De menţionat este totuşi că, potrivit comunicatului, textul respectivei dispoziţii urmează a fi supus dezbaterilor în cadrul următoarei şedinţe publice a CCA şi că la examinarea ei vor fi luate „în consideraţie toate opiniile, viziunile, criticile şi temerile exprimate în aceste zile”.

Dispoziţia a fost criticată dur de unii jurnalişti, reprezentanţii societăţii civile, dar şi de preşedintele ţării, Igor Dodon. Tot joi, Procuratura Generală a fost sesizată de câţiva deputaţi ai fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate pe marginea dispoziţiei Consiliului Audiovizualului ce vizează posturile radio şi TV.

În context, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că „este ilegală şi sfidătoare dispoziţia Preşedintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din ţară. Libertatea gândirii, a opiniei şi cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgenţă, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informaţia oferită publicului larg, cu atât şansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari”.

Amintim că marţi 24 martie, preşedintele CCA a solicitat tuturor instituţiilor mass media din Moldova să dea dovadă de obiectivitate şi corectitudine sporită în condiţiile epidemiei cu virusul Wuhan.

Lucrătorii din presă trebuie să se abţină de la „enunţarea şi favorizarea neavizată a propriei opinii” pe tema pandemiei cu virusul comunist, să evite „senzaţionalul” şi supraabundenţa de informaţii, care pot să creeze confuzie, şi să combată „fake news” apărute pe reţelele de socializare, a menţionat Vicol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor