Şeful Consiliului Audiovizualului: Presa de la Chişinău să se abţină de la „enunţarea neavizată a propriei opinii” pe timp de pandemie
alte articole
Preşedintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoş Vicol, solicită tuturor instituţiilor mass media din Republica Moldova să dea dovadă de obiectivitate şi corectitudine sporită în condiţiile epidemiei cu virusul Wuhan.
Într-o dispoziţie din 24 martie, „cu titlu executoriu imediat” al acestuia, printre multe alte reguli se cere presei să prezinte, când relatează despre pandemie, punctul de vedere al „autorităţilor publice competente” (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisia pentru situaţii excepţionale, Guvernul R. Moldova şi Ministerul Sănătăţii), „acestea fiind cele mai avizate şi mai competente în materia respectivă”.
Lucrătorii din presă trebuie să se abţină de la „enunţarea şi favorizarea neavizată a propriei opinii” pe tema pandemiei cu virusul comunist, să evite „senzaţionalul” şi supraabundenţa de informaţii, care pot să creeze confuzie, şi să combată „fake news” apărute pe reţelele de socializare, se mai arată în document.
În contextul dispoziţiei semnate de „cetăţeanul Dragoş Vicol” şi distribuită presei, activistul şi expertul Valeriu Paşa a ţinut să noteze că singura instituţie abilitată să aprobe decizii cu caracter executoriu obligatoriu care au dreptul să devieze de la cadrul legal obişnuit este Comisia pentru situaţii excepţionale. „Orice limitare a drepturilor şi libertăţilor în perioada stării de urgenţă trebuie să fie proporţională şi motivată.”
Expertul susţine că Dragoş Vicol nu are dreptul să decidă nimic pe cont propriu, CA fiind un organ colegial.
„Deoarece sunt în carantină, rog Procuratura Generală să trateze această postare drept denunţ pentru abuz în serviciu. Lupta contra 'fake news' este jobul CA, pe care nu îl face. Orice indicaţii privind politica editorială, cenzură, suprimarea dreptului la informare sunt inadmisibile”, a scris Valeriu Paşa pe pagina sa de Facebook.
În opinia vicepreşedintelui Parlamentului moldovean Alexandr Slusari, Consiliul Audiovizualului ar fi introdus primele elemente ale cenzurii. „Acţiune logică după demonstrarea mitralierelor!”