RM: Constatările MO Promo-LEX în contextul monitorizării scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie
alte articole
Misiunea de Observare Promo-LEX prezintă informaţia privind incidentele raportate în ziua alegerilor de către cei 881 observatori pe termen scurt (OTS), care au monitorizat procesul electoral din 11 iulie curent, atât în secţiile de votare din Republica Moldova, cât şi în cele de peste hotare.
Astfel, experţii Promo-LEX au prezentat principalele constatări cu privire la deschiderea şi închiderea secţiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor, statistica incidentelor semnalate de observatori, precum şi o analiză a rezultatelor numărării rapide a voturilor realizată de către Misiunea de Observare.
Pe parcursul zilei alegerilor, până la ora 22.30, au fost recepţionate de la OTS un număr de 538 de semnalări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente de către echipa centrală a Misiunii de Observare Promo-LEX.
Comparativ cu scrutinul prezidenţial din toamna anului 2020, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare din acest an, a fost în scădere nesemnificativă (turul I cu (-22) şi turul II cu (-40) incidente).
De asemenea, experţii au menţionat că pe parcursul zilei alegerilor, în secţiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În acelaşi timp, procesul de filmare a operaţiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncţionalităţi sporadice. De asemenea, observatorii au raportat cazuri particulare de agitaţie electorală.
Suspiciunile privind oferirea de recompense şi transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat în special procesul electoral desfăşurat în contextul participării la vot a cetăţenilor din regiunea transnistreană, se mai arată în analiza celor de la Promo-LEX.
Totodată, au specificat aceştia, secretul votului a fost afectat de incidenţa sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opţiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situaţii izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcţionari electorali. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă şi calmă.
Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 desfăşurată de Asociaţia Promo-LEX cu suportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin Programul „Democraţie, Transparenţă şi Responsabilitate”, al Consiliului Europei prin proiectul „Suport pentru observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secţiile de votare create în străinătate”, precum şi al Oficiului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău prin proiectul „Suport pentru informarea cetăţenilor şi observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secţiile de votare create pentru alegătorii din regiunea Transnistreană”.
Menţionăm că în urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat cu 52,8%, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale după procesarea tuturor procesele verbale. Formaţiunea politică va avea 63 mandate din totalul de 101 ale viitorului legislativ moldovean.
Pe locul doi se situează Blocul electoral al comuniştilor şi socialiştilor cu 27,17%. În viitorul legislativ moldovean ar putea accede şi partidul lui Ilan Şor cu 5,74%. Celelalte formaţiuni politice participante în cursa electorală nu au depăşit pragul electoral de 5 la sută.