Din culisele alegerilor din Moldova: Care a fost linia roşie a Moscovei? De ce au votat moldovenii pentru Maia Sandu?

Igor Dodon şi Maia Sandu (facebook.com/D. Alaiba/newsmaker.com)
Loredana Diacu
12.07.2021

Votul moldovenilor pentru partidul Maiei Sandu a fost, în principiu, un vot împotriva corupţiei, a opinat, într-un interviu acordat Epoch Times, expertul Valeriu Paşa de la Watchdog Moldova. Potrivit acestuia, moldovenii au votat cu formaţiunea ei pentru că, dintre toţi politicienii, ea a livrat cele mai mari speranţe că va lupta contra flagelului corupţiei care cangrenează, de ani de zile, ţara.

Cât despre faptul că formaţiunea Maiei Sandu - PAS - a obţinut 52,80% din voturi în timp ce BECS (alianţa dintre partidul socialistului Dodon şi a comunistului Voronin) a obţinut 27,17%, iar Partidul Politic Şor – 5,74%, Paşa punctează faptul că majoritatea câştigată de PAS nu este atât de zdrobitoare cum pare: scopul Moscovei a fost, susţine analistul, ca formaţiunea şefei statului să nu aibă în Parlament majoritatea necesară de 2/3 din aleşi plus unu pentru a putea să modifice Constituţia. Şi, pentru a atinge acest scop, s-a recurs la mituirea alegătorilor, la utilizarea resurselor de stat şi, fnalmente, la fraudă în alegeri, a explicat analistul.

Pe de altă parte, deşi s-au folosit de Dodon, în egală măsură ruşii au şi pierdut pe mâna lui căci fostul preşedinte pur şi simplu a minat, prin prestaţia lui la şefia statului, imaginea Kremlinului, arată Paşa.

Redăm interviul acordat de Valeriu Paşa:

Reporter: În ce cheie vedeţi rezultatul votului? Mă refer inclusiv la faptul că BECS au obţinut sub 30%? A slăbit presiunea Rusiei, sau basarabenii s-au orientat puternic pro-Vest?

Valeriu Paşa: E adevărată şi ultima afirmaţie, că dispoziţiile pro-Vest sunt mult mai mari. Dar priorităţile sunt pe anticorupţie, aici Maia Sandu a livrat speranţele cele mai bune, a reuşit să confirme că pentru ea lupta anticorupţie e pe bune şi a reuşit să ia această majoritate de voturi.

Iar socialiştii lui Dodon s-au discreditat foarte mult, în special după realegerea lui Dodon în fruntea partidului şi ăsta e rezultatul. Moscova a ajutat dar nu şi-a rupt gâtul. Moscova şi-a pus obiectivul clar să evite formarea unei majorităţi constituţionale pro-europene, şi le-a reuşit prin fraude, fraudele au fost mari. Eu aş zice că vreo cinci mandate s-au pierdut pe baza fraudelor, utilizării fără noimă a puterii administrative, a resurselor de stat, a mituirii alegătorilor, din Transnistria şi nu numai. S-a fraudat!

Şi au făcut şi o campanie murdară prin care au îndoctrinat o parte din minorităţi, în special etnice, să îi voteze, n-a fost o campanie egală, n-a fost niciun un scrutin sută la sută corect, până la urmă, dar asta şi-a propus Moscova, pentru ei linia roşie a fost să nu piardă pachetul acesta de blocaj, ca să nu poată fi modificată Constituţia (care poate fi modificată cu o majoritate de 2/3 plus un vot). Şi, după cum vedem, nu ajung cam 4 mandate, cam astea vor fi într-un final.

Acesta a fost scopul principal al Moscovei pentru care au pedalat ei la greu. În rest, n-au stat să se lege prea tare de Dodon pentru că este toxic şi pentru imaginea Rusiei în R. Moldova. Ei se vor distanţa în continuare de el. El are susţinători acolo dar sunt aşa, persoane individuale, operatori ai puterii din Rusia, dar de departe nu din primul eşalon.

Reporter: Concluzionând, votul de duminică a fost mai degrabă unul anticorupţie decât mai degrabă unul pro-UE?

Valeriu Paşa: Dar sigur, sigur! Desigur, e şi elementul de preferinţă geo-politică numai că ce a arătat Rusia e că s-a asociat de tot cu corupţii. Şi voturile pe care le-au luat socialiştii au fost nu pentru că votanţii lor susţin corupţia, a fost exact acea bucată de electorat pe care o poate manevra propaganda pro-rusă. Asta au luat ei, nimic mai mult, plus ce au fraudat.

Reporter: Dar ca orientare, cum percepeţi dvs. curentul în R. Moldova? Este pro-Vest, pro-UE sau mai degrabă pro-Rusia, căci spuneţi că votul de astăzi nu e neaparat un indicator al acestei orientări, ci mai degrabă expresia dorinţei moldovenilor de a avea conducători anticorupţie.

Valeriu Paşa: Ce ne arată sondajele este că a crescut puternic susţinerea pentru opţiunea pro-europeană, dacă acum vreo 5 ani puteam să vorbim despre 50 la 50%, dintre alegătorii care au rămas în interiorul ţării, atunci în ultima jumătate de an vedem un raport cam de 55% la 30%, aproape dublu pentru opţiunea europeană. E clar că s-a schimbat. Şi s-a schimbat pentru că Dodon, reprezentând Rusia, a preluat la finele lui 2019 toată puterea, a promis foarte mult, a promis că din contul Rusiei rezolvă toate problemele, a rezolvat fix zero, şi atunci bucata asta de electorat care cumva era aşa moderată, la mijloc, dar s-a lăsat măgulită de propaganda rusească şi a socialiştilor, a lui Dodon, s-a prins că e o minciună. (....)

Igor Dodon are cea mai mare contribuţie la orientarea pro-europeană a R. Moldova, dacă intră vreodată Moldova în UE, primul monument pentru contribuţie va trebui să îl aibă Igor Dodon.

Reporter: Acum, după alegeri, Maia Sandu are tot ce îi trebuie pentru a face reformele în Justiţie pe care le promitea încă de când era premier?

Valeriu Paşa: E mai complicat... Ea are o majoritate parlamentară, va avea un guvern local dar de aici şi până la implementare e cale lungă. Procurorul general, de exemplu, a fost numit acum un an şi jumătate şi mai are trei ani şi jumate de mandat şi este foarte greu, aproape imposibil de demis. Şi el arată aproape nimic performanţă. Dar s-ar putea să se sucească şi el, dar oricum nu e genul de om vehement care să intre cu cuţitul în carne vie în tot ce înseamnă corupţia mare. Va trage de timp.

Reporter: Şi ce poate face Maia Sandu? Pentru că anticorupţie a promis şi de asta se leagă speranţele moldovenilor.

Valeriu Paşa: Multe instituţii vor fi reformate, inclusiv Procuratura generală în pofida eventualei opoziţii a procurorului general, şi Procuratura generală şi sistemul judecătoresc vor fi treptat curăţate. Problema mare este lipsa de resurse umane pentru că, pe lângă faptul că nu va fi uşor de dat afară oameni din sistem, judecători şi procurori, mai vine şi altă problemă: pe cine pui în loc, cum să te asiguri că sunt oameni pregătiţi?

După mine, eu aş începe cu o investiţie rapidă şi masivă într-un sistem alternativ construit de la zero de pregătire super-intensă a viitorilor procurori, judecători şi anchetatori penali pe zona anticorupţie. Şi chiar şi aşa, în R. Moldova au rămas foarte puţini tineri. Avem un reflux foarte puternic, problemele sunt sistemice, inclusiv în agenţii, în guvern, ministere, să aduci oameni, salariile sunt mici, oameni sunt puţini, toţi care au performanţe la studii şi pregătire pleacă în afara ţării sau sunt deja plecaţi, să îi atragi de acolo nu e uşor, trebuie să le creezi condiţii atractive. Deci sunt probleme foarte mari.

Cea mai mare problemă va fi, până la urmă, resursa umană, de unde să aduni atâţia oameni, cum să îi înveţi rapid, cum să nu intervii prea dur în sistem astfel încât să nu îl copleşeşti şi să nu dai de pământ cu chestiunile curente cu care lucrează, ministerele, agenţiile trebuie să lucreze zi de zi, deci da, trebuie să îl cureţi dar în acelaşi timp să te asiguri că nu pui pe brânci sisteme întregi pentru luni, ani înainte.

Reporter: Şi un orizont de timp realist până când Moldova va începe să dea semne de însănătoşire?

Valeriu Paşa: Eu cred că primele semne pot apărea deja la doi ani de zile dar, pentru a vorbi de relansare, în creştere în tot ce înseamnă calitatea vieţii... oprirea declinului demografic, noi avem o problemă demografică enormă, vorbim de vreo 10 ani până când Moldova va începe să ia turaţie pentru a se apropia de nivelul ţărilor UE. Aşa o văd eu, cel puţin. S-ar putea să greşesc, să fie mai simplu, sper să greşesc!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor