"Riscul suprem al unui popor întreg!" - Liiceanu, îngrozit că Simion va ajunge să obţină "puterea finală în stat"

Filozoful Gabriel Liiceanu a avertizat, la postul Digi24, că miza alegerilor prezidenţiale din 18 mai este uriaşă pentru că, dacă pe scaunul puterii de la Cotroceni va ajunge George Simion, România ar putea foarte repede aluneca spre o dictatură.
"Alegerile, trebuie să ne dăm seama, sunt o luptă pentru putere. Cine va deţine puterea într-un stat. Puterea pe care o capeţi în clipa în care câştigi alegerile prezidenţiale într-un stat este enormă! Poţi să pui pe o direcţie sau pe alta instituţiile represive ale statului, armata, poliţia, serviciile secrete le ai pe toate în mână! Puterea, dacă devine abuzivă şi se mişcă pe dimensiunile care contrazic democraţia, conduce direct la autocraţie, în final la totalitarism!", a declarat Gabriel Liiceanu.
Filozoful a întrebat, retoric, ce se întâmplă cu un om care, având acest rezervor de violenţă, de instincte şi de manifestare a lor, nestăpânită, complet nestăpânită, se pomeneşte cu această putere în mână.
"Eu nu ştiu cum funcţionează instituţiile juridice de la noi din ţară! În clipa în care el vine şi spune: 'Pe cei care nu mi-au dat satisfacţie, cei de la BEC, şi au respins candidatura X sau Y, i-aş jupui de vii', acel lucru trimite la cenzurarea imediată prin interzicerea concurării în cursa prezidenţială şi deschide frica unei populaţii că se poate ajunge la asasinat! Da? Violenţa verbală, cuvintele par cuvinte aruncate, după care ele prind corp, există lanţuri de cuvinte: invidie, ură, crimă! Toate astea-s verificate de-a lungul istoriei!", a afirmat Gabriel Liiceanu.
Avertismentul unui mare istoric contemporan
"Zilele trecute am avut marele noroc să-l avem ca invitat la conferinţele Ateneului pe un mare istoric contemporan, Jens Oliver Schmidt. Este cel mai bun specialist pe sud-estul Europei, şi a spus: 'Fiţi atenţi, în clipa de faţă, voi, dragii mei prieteni români, staţi pe un teren al istoriei care trimite exact la perioada 1938–1940'.
Atunci lucrurile au început dinăuntrul unui sistem care funcţiona democratic, în două clipe s-a topit Parlamentul, au dispărut clasele politice, au apărut crimele în lanţ. Deci nu te joci cu aşa ceva! Cuvintele aruncate în felul ăsta şi încăpute, pe urma, pe mâna unui om care capătă puterea finală în stat, sunt riscul suprem al unui popor întreg!
Deci nu ştiu cum să spun mai limpede că ne aflăm într-un moment în care poporul român, care într-adevăr are diferite compartimente, mentalităţi, se află totuşi faţă în faţă cu el însuşi. Va alege raţiune? Un stat nu se conduce decât cu raţiune! Nu cu violenţă şi nu cu spaimă! Şi nu cu represiune! Noi asta riscăm! Avem de ales..."
Visul lui Gabriel Liiceanu
"Aţi întrebat înainte ce poate să ofere Nicuşor Dan? Visul meu e ăsta: în momentul de faţă, eu ştiu cum ştiţi şi dumneavoastră şi cum poate ştiu mulţi români, politica ultimilor luni şi a ultimilor ani, făcută de USL şi aşa mai departe, a dus la o criză economică care în momentul de faţă este extrem de gravă, de acută.
Noi nu vorbim acum despre ea pentru că suntem în alt scenariu, al alegerilor. Nu are rezolvări criza economică, dar ea ne aşteaptă! Şi a doua zi după ce vom afla povestea cine şi ce, se va pune problema cum nu ajungem într-un stadiu extrem de critic al vieţii economice. Împrumuturile făcute, preşedintele interimar, domnul Bolojan, a spus că sunt halucinante şi că se pune problema cum vom ieşi din cursa datoriilor.
Ei bine, eu visez ceva foarte simplu. Nu-mi imaginez cum poate fi condusă România într-un moment atât de delicat economic de un om care n-are niciun fel de calificare de acest gen! Iar cei din jurul lui n-au nicio calificare în acest sens. Pus faţă în faţă cu un cuplu la care mă gândesc şi în care văd albul de care vorbeam – negru şi albul!
Da, suntem în momentul în care privim lucrurile în negru şi în alb. Albul, pentru mine, este: Nicuşor Dan ajunge preşedinte, Ilie Bolojan a spus că acceptă funcţia de cuplu cu el, ca prim-ministru, iar eu socotesc că în momentul de faţă, după cei 35 de ani pe care i-am trăit, ajungând foarte departe în raport cu unde am fost – dar foarte modest în raport cu structura de democraţie românească. E un lux să ai un asemenea om care are onestitate, îţi dă imaginea că e dintr-o bucată – vorbesc de Ilie Bolojan –, care a făcut dovada că poate să facă ceva.
Tot timpul întrebarea mea, când am fost invitat de la dumneavoastră sau oriunde, am spus: ce-l califică, ce-a făcut pentru ţara asta, ce-a făcut Simion pentru România, cum are curajul să vină în faţa alegătorilor, să se propună ca ce... nu ştie nimic... nimic decât spectacole de acest gen! Ce faci cu el? La ce îl foloseşti? Pe când celălalt poate să facă un cuplu şi, împreună, să-şi aleagă un guvern de oameni competenţi din partidele care există. Nu sunt chiar toţi corupţi. Să-şi aleagă şi să pună pe picioare ţara din nou. Ăsta este orizontul frumos pe care îl avem în faţă! Celălalt este monstruos!"