Parte din mita din dosarul Microsoft era pentru Călin Popescu Tăriceanu - Rareş Bogdan
alte articole
Printre reprezentanţii puterii la care ar fi trebuit să ajungă mita din dosarul Microsoft s-ar număra actualul şef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la vremea faptelor premier, precum şi fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, a anunţat jurnalistul Rareş Bogdan, citând declaraţia unui martor în dosarul Microsoft. În circuitul banilor ar fi fost implicată şi o firmă a deputatului Sebastian Ghiţă. Ghiţă, urmărit penal în dosarul cumnatului lui Ponta, neagă această variantă.
Rareş Bogdan şi-a sprijinit afirmaţiile pe declaraţia unui martor în dosarul Microsoft.
"În relaţia cu Siveco (firmă fondată de Irina Socol, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani n.r.), de pildă, contractul a ajuns în 2009 la o valoare de 124 mil. USD, dar valoarea reală a echipamentelor era de 50% din preţ. În 17 sept 2003, între Guvern (guvernul Adrian Năstase n.r.), reprezentat prin Dan Nica, şi Microsoft încep negocieri. A urmat o primă HG, pe urmă alta, pe urmă acte adiţionale. Suma creştea, şi aşa, spune martorul, s-a ajuns la un mecanism funcţional prin care puteau fi obţinute de la stat, fără licitaţie, sume de 100-150 mil. USD." ar fi declarat martorul, potrivit declaraţiei citite de Rareş Bogdan în emisiunea Jocuri de Putere.
Potrivit realizatorului TV, la un moment dat se ajunsese la contracte de servicii fictive în valoare de 20 de milioane de USD, din declaraţiile martorului în doar dosar reieşind că ilegalităţile au continuat şi în perioada guvernării Tăriceanu.
"În timpul guvernării Tăriceanu, Claudiu Florică a continuat în aceleaşi condiţii de nelegalitate extinderea contractului-cadru fără licitaţie publică şi la preţuri mult supraevaluate şi s-a semnat actul adiţional nr. 2. La fel ca în cazul anterior cu Profinet, nu au existat în obiectul actului adiţional nr. 2 niciun fel de servicii, dar preţul serviciilor fictive subcontractate către firma Colina a fost inclus în preţul actului adiţional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tip off-shore similar cu Profinet şi folosit de către Claudiu Florică cu aprobarea managementului FSC Austria exclusiv pentru contractarea de servicii fictive care să justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitei către decidenţii de la acea dată, adică Călin Popescu Tăriceanu - prim-ministru, Sebastian Vlădescu - ministru al Finanţelor şi personaje din anturajul acestora".
Persoane implicate în derularea acestui act adiţional sunt Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian consilier, Radu Stroe, Ioan Bolojan, Attila Zoltan Cseke, Nicolae Teodorescu, Karoly Borbely, Victor Florea, Mirela Tudose, Rosita Teodorescu, Sebastian Vlădescu, Eugen Ovidiu Teodorovici, Silviu Hotăran, Florin Pletea etc", ar fi adăugat martorul citat de Rareş Bogdan.
Potrivit martorului citat de Realitatea, în 2008, Colina Investment a informat FSC România că pentru înţelegerea cu Microsoft a decis să implice 2 parteneri locali: Intelprof şi TeamNet Internaţional, firme care nu ar fi prestat niciun fel de servicii fiind folosite exclusiv pentru că firma Colina să demonstreze scriptic către FSC că are personal pe teritoriul României pe care îl foloseşte în livrarea aşa-ziselor servicii.
"În realitate, nu au fost livrate niciun fel de servicii, acestea fiind fictive şi destinate plăţii mitelor- Firmele respective l-au ajutat pe Claudiu Florică" cu acte false în virtutea relaţiei de afaceri în alte contracte cu statul" ar mai fi declarat martorul.
Realitatea TV mai precizează că "TeamNet Internaţional SA era deţinută la acea vreme de Sebastian Ghiţă, persoană folosită adesea de Claudiu Florică pentru a-şi trafica influenţa în mai multe contracte similare
Versiunea lui Ghiţă
Intrat în direct la Jocuri de Putere, Sebastian Ghiţă a negat că firmele sale ar fi primit bani de la Microsfot: "TeamNet niciodată nu a primit niciun ban de la Microsoft sau Fujitsu sau orice altă firmă şi de aceea am şi intrat pe telefon. (...) TeamNet era o firmă parteneră Microsoft, dar prin TeamNet nu a trecut niciun ban" a declarat Sebastian Ghiţă, adăgând că banii plătiţi de statul român firmei Microsoft au fost bani daţi degeaba.
Reamintim în context că, într-un interviu recent acordat jurnalistului Cătălin Tolontan, Sebastian Ghiţă s-a plâns că firmele româneşti de IT sunt "discriminate", marile corporaţii fiind tratate diferit când vine vorba de corupţie. Ghiţă a declarat că Justiţia "nu este egală" în dosarul Microsoft şi că gigantul american a încasat 400 de milioane de la statul român, pentru licenţe, fără să livreze practic.
"S-au luat şpăgi imense şi, dacă vrei să te minţi, zici că le-au luat pentru ţară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Ştiţi că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Când şi-a dat seama că se întâmplă în mai multe ţări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală şi să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vândut o hârtie pe 400 de milioane de euro", a mai adăugat Ghiţă.
Potrivit lui Ghiţă, ale cărui firme au fost abonate de-a lungul anilor la contracte cu statul, firmele americane fură statul în timp ce firmele româneşti precum Asesoft şi Siveco chiar muncesc şi fac softurile în baza cărora funcţionează instituţiile ţării.
"Uite că softul de la APIA, cu plăţi de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu suntem chiar ultimii oameni!" şi-a manifestat Ghiţă "revolta", adăugând că Irina Socol (fondatoarea Siveco) "a făcut afaceri într-o ţară unde ca să ai contracte dai şpagă la partide! Nu a generat ea sistemul şi nu a luat ea banii negri.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.