Riadul ameninţă că va izola Qatarul prin construirea unui canal maritim la frontieră

Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)
Andrei Popescu
10.04.2018

Arabia Saudită ia în considerare o propunere privind construirea unui canal, lung de 60 km şi lat de 200 m, de-a lungul graniţei sale cu Qatarul, izolând peninsula şi transformând-o de fapt într-o insulă, ca semn al amplificării tensiunilor dintre cele două naţiuni, potrivit rapoartelor.

Proiectul în valoare de 750 milioane de dolari - care încă aşteaptă aprobarea oficială - va fi finanţat de investitori din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, şi ar putea fi finalizat în aproximativ 12 luni de către companiile de construcţii egiptene cu experienţă în construirea Canalului Suez.

Proiectul poate fi considerat o extindere a ostilităţilor dintre cele două naţiuni, care au început în iunie 2017, atunci când saudiţii au lansat o blocadă maritimă, aeriană şi terestră asupra ţării vecine. În blocadă s-au implicat şi Egiptul, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite.

Conflictul a izbucnit din cauza nemulţumirilor privind relaţiile Qatarului cu Iranul, finanţarea de către Doha a reţelei de televiziune Al-Jazeera şi presupusa finanţare a grupurilor Frăţiei Musulmane din întreaga lume.

Canalul, care va fi localizat între regiunile saudite Salwa şi Khawr al-Udayd, va întări şi mai mult blocada impusă Qatarului.

Acest lucru ar putea fi văzut ca o încercare de a reduce şi mai mult comerţul cu Doha şi de a forţa Qatarul să cedeze cerinţelor Arabiei Saudite.

Canalul maritim, care va avea o adâncime între 15 şi 20 de metri, va fi navigabil pentru nave de transport, petroliere şi nave de croazieră.

Proiectul este prezentat ca un nou centru economic al Arabiei Saudite, care încearcă să îşi diversifice economia şi să stopeze supradependenţa de petrol. Planul face parte din iniţiativa Viziunea Saudită 2030.

De asemenea, de-a lungul canalului a fost proiectată construirea mai multor hoteluri de cinci stele şi staţiuni, precum şi un anumit număr de porturi şi o zonă de comerţ liber.

Totuşi, a apărut întrebarea dacă un astfel de proiect va beneficia de o cerere suficientă, în condiţiile în care locaţia propusă pentru el este o regiune slab populată, departe de centrele urbane majore.

O sursă cheie a turismului din Qatar a fost de asemenea blocată de neînţelegerile dintre cele două naţiuni.

Totuşi, pe lângă structurile comerciale şi turistice, proiectul aparent va include şi o porţiune militară cu o zonă de excludere de un kilometru de-a lungul graniţei cu Qatarul.

Presa saudită a comentat propunerea, afirmând: „Canalul va anula toate graniţele terestre şi vor exista doar teritorii saudite pe o lungime de 1 km de la graniţa oficială cu statul Qatar”.

Totuşi, se pune întrebarea cât de serioase şi avansate sunt aceste planuri, pe care mulţi comentatori le privesc ca fiind o propagandă a Riadului în campania sa continuă împotriva Qatarului.

În ciuda presiunilor saudiţilor, Qatarul a respins o serie de cereri făcute de Riad, inclusiv închiderea organizaţiilor media Al-Jazeera şi The New Arab.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Qatar, Lulwah Rashid al-Khater, a afirmat că măsurile luate de cele patru ţări reprezintă un „război economic”.

Ea a subliniat faptul că, în timp ce Qatarul speră că problemele pot fi rezolvate prin canale diplomatice şi dialog, va depune toate eforturile pentru a se asigura că populaţia sa afectată de blocadă va fi susţinută şi despăgubită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor